Beograd nije odobrio posetu Pacoliju

Nacionalne vesti - Subota 21.07.2018 - 11:56

Najavljena poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru nije odobrena. Beograd je poslao negativan odgovor na taj zahtev, budući da po Unmik privremenom ustavnom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa je samim tim zauzet stav da se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija.

Pacoli može u Novi Pazar u privatnu posetu FOTO: EPA-EFE Pacoli može u Novi Pazar u privatnu posetu FOTO: EPA-EFE
Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da boravak Bedžeta Pacolija kao ministra spoljnih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
"Vlada Republike Srbije nije odobrila dolazak i svaki pokušaj njegovog dolaska bi bio ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija jeste", istakao je Vulin.
 
Zamolio bih, dodao je, da se ne prave nikakve paralele sa ponašanjem prištinskih vlasti.
 
"Nemojmo zaboraviti, mi smo država, međunarodno priznata država, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Nemojmo da pravimo nikakve paralele. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244 ni odgovarajućim dokumentima Umnika nije ni predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova", rekao je Vulin.
 
Bedžeta Pacolija je u svojstvu ministra spoljnih poslova u Novi Pazar pozvao Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.
 
Premijerka Ana Brnabić je upozorila čelnike BNV da poštuju zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.
 
Mediji su preneli da bi Pacoli mogao danas da boravi u Novom Pazaru, ali jedino u privatnoj poseti i u svojstvu običnog građanina.
 
BNV je, prema Tanjugovim informacijama, zakazalo svečani prijem u svojim prostorijama, a nakon toga i tribinu u zgradi Skupštine opštine Novi Pazar, kojoj bi trebalo da prisustvuje i Pacoli.
 
Nezvanično, u Novom Pazaru boravi i zamenik oficira za vezu Prištine u Beogradu.
 
Ministarstvo inostranih poslova Kosova izrazilo je žaljenje i ogorčenje zbog odluke beogradskih vlasti da se ne dozvoli poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru.
 
"Republika Kosovo je uvek postupala u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama. Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma Brisela i izaziva nepotrebne tenziju sprečavanjem poseta visokih zvaničnika Kosova Srbiji", kaže se u saopštenju.
 
Takođe se ističe da je ovo vreme u kojem je slobodno kretanje ljudi osnovno ljudsko pravo i svaka vlada bi morala da ga poštuje. 
 
"Kosovo je sa većom posvećenošću to poštovalo i uvek će to poštovati, dok se posete ne zloupotrebljavaju, kao u mnogim slučajevima koji su se dogodili u prošlosti prilikom dolaska gostiju iz severne susedne države", kaže se u saopštenju i dodaje da bi bilo razumno da Kosovo zadrži pravo da recipročne mere u odnosu na vlasti u Beogradu u skladu sa sporazumom iz Brisela. 
 
U saopštenju se podseća da bi prilikom poseta predstavnika Kosova sunarodnicima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da se primeni mera reciprociteta u odnosu na posete Srbima na Kosovu predstavnika institucija Srbije. 
 
Prištinska Gazeta ekspres navodi da je Vlada Srbije odbacila Pacolijev zahtev u “poslednjem trenutku“, kao i da će Priština o tome obavestiti evropsku komesarku za spoljnu politiku Federiku Mogerini i druge međunarodne organe.
RTS, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: