Bolnice se ubrzano pune, sednica Kriznog štaba najavljena za utorak

Nacionalne vesti - Ponedeljak 04.10.2021 - 12:00

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirus potvrđen kod još 5.334, od 14.950 testiranih osoba.

FOTO: Depositphotos FOTO: Depositphotos
Na respiratoru je 259 pacijenata. Od posledica virusa preminulo je još 49 obolelih.
 
Na udaru su pretežno nevakcinisani, kažu epidemiolozi. Bolnice se ubrzano pune. Korona, smatraju neki, nije više samo zdravstveni, već socijalno-psihološki problem, a glavni problem je slaba vakcinacija i ne primenjivanje postojećih mera.
 
Sednica Kriznog štaba biće održana najverovatnije u utorak, najavila je premijerka Ana Brnabić. "U utorak ćemo razgovarati o aktuelnim temama, pre svega ponovo i ponovo i ponovo o vakcinaciji, i šta još dodatno možemo da uradimo", rekla je Brnabićeva.
 
Navela je da mnogo zemalja skraćuje period između revakcine i treće buster doze sa šest meseci na pet, o čemu će se razgovarati i u ponedeljak na sastanku Nacionalnog tela za imunizaciju. 
 
Trenutna epidemiološka sitaucija je katastrofalna, svi moramo da se uozbiljimo, to nije samo zdravstveni problem već socijalni i psihološki problem, izjavio je za Tanjug epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.
 
"Svi činimo državu i bez obzira na to što je država učinila puno da obezbedi tri kovid bolnice, a tu su i zdravstveni radnci koji moraju da izdrže sve to, ceh plaćaju ljudi koji nisu oboleli od kovida jer ne može da im se pruži sve ono što bi trebalo da im se pruži, bez obzira na to da li je reč o malignim oboljenjima, kardiovaskularnim, plućnim, dijabetičarima", rekao je Tiodorović.
 
Od početka epidemije u Srbiji je urađeno 5.707.825 testova i registrovano 961.006 slučajeva infekcije, a umrlo 8.380 osoba.
 
 
Milinković: Stav struke je da decu sa komorbiditetima treba vakcinisati
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut" samo u prvoj nedelji septembra kovidom je zaraženo 2.437 dece.
 
Ana Milinković, načelnica Pedijatrijske službe u domu zdravlja "Savski venac" navodi za RTS da je stav da decu sa komorbiditetima, hroničnim bolestima treba vakcinisati kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: