Brnabić: Biće dovoljno vakcina za sve, od sutra prijava za imunizaciju preko portala E-uprava

Nacionalne vesti - Nedelja 10.01.2021 - 14:59

Vakcinacija zdravstvenih radnika počela je i u Univerzitetskoj dečjoj bolnici “Tiršova”. Premijerka Ana Brnabić istakla je da će biti dovoljno vakcina na rasplaganju za sve građane koji budu želeli da se vakcinišu protiv koronavirusa. Kaže je da očekuje da do kraja iduće nedelje u Beogradu, na Sajmu, bude otvoren prvi punkt za vakcinaciju. Sutra, kaže, zaseda Krizni štab i na toj sednici biće donete odluke o daljim merama za suzbijanje širenja virusa.Vakcinacija zdravstvenih radnika počela je i u Univerzitetskoj dečjoj bolnici “Tiršova”. Premijerka Ana Brnabić istakla je da će biti dovoljno vakcina na rasplaganju za sve građane koji budu želeli da se vakcinišu protiv koronavirusa. Kaže je da očekuje da do kraja iduće nedelje u Beogradu, na Sajmu, bude otvoren prvi punkt za vakcinaciju. Sutra, kaže, zaseda Krizni štab i na toj sednici biće donete odluke o daljim merama za suzbijanje širenja virusa.

"Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina"
Ana Brnabić je, nakon početka vakcinacije zdravstvenih radnika u Tiršovoj, kazala da je proteklih dana videla mnogo dezinformacija i laznih vesti na tu temu.
 
"Svi koji budu želeli da se vakcinišu, imaćemo vakcinu za njih. Imamo dogovore sa različtim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi. Verujem da će samo taj broj biti dovoljan, ali ako bude potrebno imaćemo dodatne količine", naglasila je Brnabić u izjavi novinarima.
 
Rekla je da se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici, i da je do sada oko 9.300 vakcinisano u prve dve prioritetne kategorije - gerontološki centri i zdravstveni radnici.
 
"To je na zadovoljavajućem nivou. Planiramo u narendim danima ubrzanje programa vakcinacije građana", dodala je ona.
 
Brnabić je kazala da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu vakcinaciju, koji će iduće nedelje biti usvojen na Kriznom štabu.
 
Od ponedeljka prijava za imunizaciju preko E-uprave 
 
Prenela je da očekuje da do kraja iduće nedelje u Beogradu, na Sajmu, bude otvoren prvi punkt za vakcinaciju.
 
Od sutra, kako je kazala, građani će moći da se prijavljuju na sistem preko kojeg će moći da iskažu želju da se vakcinišu.
 
Taj sistem je uspostavljen u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.
 
"Od četvrtka moći će i preko kontakt centra to da učine. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije, objasnila je Brnabićeva.
 
Prenela je da Srbija sutra dobija 18.525 dodatnih vakcina "Fajzer-Biontek".
 
Takođe je kazala da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona "sputnjik" vakcina.
 
"Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom", poručila je Brnabićeva.
 
"Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina"
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra.
 
U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.
 
"I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završtiti u Evropi", rekla je Brnabić.
 
Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.
 
Sutra zaseda Krizni štab, nove mere ili produžetak postojećih
 
Sutra će zasedati Krizni štab i na toj sednici biće donete odluke o daljim merama za suzbijanje širenja korona virusa, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.
 
Inače, mere koje su donete uoči Nove godine, da ugostiteljski objekti, tržni centri i usluge mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat, važe do sutra.
 
Brnabićeva je rekla da je već započela razgovore sa medicinskim delom Kriznog štaba oko svih mera, i za ulazak u Srbiju, oko škola, o merama za privredu.
 
"Krizni štab će zasedati sutra pre podne, tako da ćemo sutra usvojiti nove mere ili doneti odluku o produženju postojećih", rekla je Brnabić novinarima, nakon početka vakcinacije u "Tiršovoj".
 
Direktor klinike dr Siniša Dučić rekao je da je odziv njegovih kolega veoma dobar, što je, podvlači, vrlo značajno u suzbijanju pandemije korona virusa.
 
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek istakao je da se nastavlja imunizacija građana širom zemlje, u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima.
 
"Sinoć do 20 časova smo uspeli da vakcinišemo 9.300 građana Srbije. Očekujem da u toku današnjeg dana, najkasnije do sutra u 12 sati premašimo naš plan, a on je bio da bude to negde oko 11.500-12.000 građana Republike Srbije", rekao je Đerlek.
 
Dodao je da je juče počela vakcinacija i u non kovid bolnicama, a danas je bila želja da počne vakcinacija zdravstvenik radnika koji leče decu.
 
Virusolog, dr Srđa Janković izrazio je uverenje da će sve njegove koje mogu, da se vakcinišu, jer, kako je rekao, kontraindikacije zaista nisu široke.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: