Brnabić: Nedovoljno vakcinisanih za kolektivni imunitet

Nacionalne vesti - Petak 25.06.2021 - 12:03

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, ali zbog neizvesnosti o njenom toku na jesen, nadležni apeluju na disciplinu. Poslednjih dana broj vakcinisanih stagnira, upozorava premijerka Ana Brnabić.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
"Ne mislim da je korona završena, imaćemo još izazova, i mislim da smo se mentalno opustili, a nemamo dovoljno vakcinisanih za kolektivni imunitet", upozorila je premijerka Ana Brnabić na panel diskusiji "Godina promena - zdravlje, pandemija, pouke" kompanije Hemofarm.
 
Brnabić je ukazala da je, zahvaljujući trenutno izuzetno pozitivnoj situaciji da je 0,8 do 0,9 odsto pozitivnih na koronavirus u odnosu na broj testiranih, ljudi ne osećaju potrebu da se vakcinišu.
 
"Ako ne napravimo dodatni napor, ostaćemo jedna od ranjivijih zemalja", naglasila je Brnabić.
 
Komentarišući rezultat zdravstvenog istraživanja koje je Štada grupacija, vlasnik Hemofarma, sprovela u 15 zemalja Evrope, uključujući i Srbiju, Brnabić je istakla da joj je drago što je poverenje u domaći zdravstveni sistem poraslo za 12 odsto u odnosu na raniji period.
 
Dali smo sve od sebe i trudili smo se da sistem bude fleksibilan, rekla je premijerka, i konstatovala da je danas zdravstvni sistem Srbije svakako otporniji.
 
"Nismo uspeli samo da izdržimo pandemiju i pružimo pomoć građanima, već smo paralelno sa tim dodatno ojačali zdravstveni sistem - izgradili smo dve kovid bolnice, a u toku je izgradnja treće, zaposlili smo nove zdravstvene radnike, nabavili novu opremu", podsetila je Brnabić i zaključila da "mi iz pandemije izlazimo jači i spremni šta god da dođe".
 
Premijerka Ana Brnabić je upozorila da će se, ako građani ne nastave da se vakcinišu, desiti neizbežno i počeće da raste broj obolelih.
 
Upozorila je da je u Srbiji 48 odsto punoletne populacije vakcinisano i da taj procenat ne možemo da pređemo.
 
"O tome pričamo nedelju dana, ne možemo da pređemo 2,6 miliona vakcinisanih, to je neverovatno", rekla je Brnabićeva.
 
Dodala je da u Srbiji postoji samo 37 lokalnih samuprava u kojima je vakcinisano više od 50 odsto punoletnih i da tu spada i nekoliko beogradskih opština.
 
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je u registrovano 80 novih slučajeva koronavirusa, među 8.352 testirana uzorka. Od kovida 19 preminulo je još 6 osoba. Na respiratoru se nalazi 16 pacijenata.

 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: