Brnabić: Poverenik neće da sarađuje; Šabić: Izjave premijerke nemaju veze sa realnošću

Nacionalne vesti - Četvrtak 19.04.2018 - 06:59

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega je Nacrt novog zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja napisan bez učešća Poverenika, pri čemu je navedeno da je u tome učestvovao, premijerka Ana Brnabić rekla je da ne zna da li je on pozvan u radnu grupu za izradu ovog Nacrta, ali da je prethodno odbio da učestvuje u izradi Zakona o zaštiti podataka ličnosti.

Premijerka u klin, Šabić u ploču FOTO: D. Ristić/OK Radio Premijerka u klin, Šabić u ploču FOTO: D. Ristić/OK Radio
„Poverenik je tada Ministarstvu pravde dao gotov Nacrt zakona, kako bi ga ministarstvo dalo u proceduru usvajanja. Mi smo rekli to tako ne ide, postoji radna grupa, molimo vas sedite u radnu grupu i pomozite nam sa svojim znanjem i stručnošću. Poverenik je međutim odgovorio da oni ne žele da učestvuju u radnoj grupi Vlade kao nezavisna institucija.  Ali su zato mogli da daju gotov Nacrt koji mi treba samo da usvojimo. Meni to nema smisla“, rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.
 
Podsetimo, više od šezdeset organizacija civilnog društva i medija pozvalo je Vladu Srbije da povuče rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojima se smanjuje dostignuti nivo prava građana. Kako je ranije pisao Insajder, predloženim izmenama Zakona praktično se legalizuje ćutanje državne uprave i pojedinih državnih preduzeća na pitanja o korišćenju javne imovine i donošenja odluka u ime građana.
 
Inače, Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić nije bio deo radne grupe koja je rad na izradi Nacrta počela u novembru 2016.
 
Šabić: Apsolutno nekorektno
 
Odgovarajući na tvrdnje predsednice Vlade Ane Brnabić, Poverenik Rodoljub Šabić rekao je za Insajder da su njene izjave „apsolutno nekorektne“, kao i da u Akcionom planu vlade za poglavlje 23 stoji da Poverenik daje model za izradu zakona.
 
„Ta izjava je apsolutno nekorektna. Ovo nije prvi put da premijerka daje izjave koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U dva navrata Poverenik je poklanjao kompletne modele zakona podržane od stručne javnosti. Nisam ja stavljao u Akcioni plan Vlade za poglavlje 23 da će model Poverenika biti osnova za izradu zakona. Dakle, da objasnimo relacije. Poverenik je predlagač zakona. Ja sam to učinio posle višegodišnjih propusta Vlade. Dakle, ako govorimo o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, podsećam vas da je Radna grupa Vlade trebalo svoj zadatak na pripremi zakona da okonča u maju 2013“, kaže Šabić za Insajder.
 
Poverenik je istakao i su premijerkine izjave o ažurnosti Upravne inspekcije „svetlosnim godinama daleko od realnosti“. 
 
„Primetio sam i da je govorila o nekakvoj ažurnosti Upravne inspekcije što je, kako bih rekao, svetlosnim godinama daleko od realnosti. Uostalom, to se vidi iz izveštaja Poverenika. Prošle godine počinjeno je bar nekoliko hiljada prekršaja, a Upravna inspekcija je procesuirala 11 prekršaja. Da bi slika bila kompletna izneću vam podatak da su samo građani i novinari u svojstvu oštećenog, što uopšte nije njihov posao već posao Inspekcije, pokrenuli otprilike 40 puta više postupaka i izdejstvovali kažnjavanje za prekršaje.Pravo je premijerke da brani predloge ili nacrte vlade, ali sve to što je ona rekla nema praktično veze sa istinom“, kaže Šabić za Insajder.
 
U vezi sa izjavom predsednice Vlade da nije za povlačenje Nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i da je demokratski da se poštuje javna rasprava, Poverenik je rekao da je praksa pokazala da je javna rasparava samo „privid javne rasprave“.
 
„To je njena stvar. Javna rasprava služi da bi čuli sve moguće argumente, ali isto tako javna rasprava služi da bi se nakon toga ono što je suvislo prihvatilo, a ne ignorisalo. Nažalost, u dosadašnjim javnim raspravama, uključujući i amandmane na Ustav i ono što je predstavljeno kao javna rasprava o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, pa evo i sada – dakle, javna rasprava je služila da se stvori nekakav privid javne rasprave“, kaže Šabić za Insajder.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: