Broj obolelih raste, pune se bolnice – odgovornim ponašanjem i vakcinacijom štitimo sebe i ljude oko nas

Nacionalne vesti - Subota 07.08.2021 - 12:23

U Srbiji je prema poslednjem preseku od posledica koronavirusa umrla jedna osoba, dok su registrovane nove 564 infekcije od 10.521 testirane osobe.

FOTO: Pixabay FOTO: Pixabay
Na bolničkom lečenju je 609 osoba, od kojih 12 na respiratoru.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao za RTS da misli da se neće uvoditi obavezna vakcinacija dece, već da će to ostati kao preporučena mera. 
 
"Mislim da je vrlo važno da kod prosvetnih radnika i ljudi koji rade sa decom bilo kog nivoa – postići što veći procenat vakcinisanih. S druge strane, ipak, lokalno sagledavamo. Znam da ima protivljenja lokalnom sagledavanju", rekao je Tiodorović. 
 
Predrag Kon je u razgovoru za Tanjug rekao da su najveće pretnje po epidemijsku situaciju u Srbiji javna okupljanja i slavlja, te nedovoljno vakcinisanih, zbog čega je već sada trenutak da se razmišlja o tome šta nas čeka na jesen i uvode nove mere. 
 
"Povećava se reprodukcija virusa, i u tom slučaju će naglo da se ubrza i rast brojki. Ne možete očekivati da struka ćuti, struka priča neprekidno i upozoravamo da to ne može da ostane ovako kako jeste. Po meni je to već sada ozbiljno i trenutak je da se vidi da li će se smanjivati broj dozvoljenog javnog okupljanja, a sve preko toga bi bilo uz obavezno nošenje maske. To je mogućnost, ja ne mogu da licitiram, nakon konsultacija i dogovora će biti određeno ali mora da se shvati da se situacija menja, pogotovo pred škole", rekao je Kon.
 
 
Jovanović: U Srbiji vakcinisano 50,2 odsto punoletnih građana
 
Direktor Kancelarije za eUpravu Mihajlo Jovanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je do sada dato 2.865.000 prvih doza i oko 2.730.000 drugih doza.
 
"Ukupno je u Srbiji dato 5.595.000 vakcina. Jutros smo negde na 50,2 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Ono što podaci pokazuju poslednjih nedelja je da svakog dana imamo između pet i 10.000 datih vakcina u Srbiji, što prvih, što drugih doza. To je mnogo manje od onoga što očekujemo i što je kapacitet našeg zdravstvenog sistema", rekao je Jovanović.
 
Od početka epidemije od kovida 19 obolela je 724.661 osoba, od kojih su 7.133 umrle, podaci su Ministarstva zdravlja. Urađeno je 4.729.413 testova, a procenat smrtnosti je 0,98 odsto.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: