Broj zaraženih premašio dve hiljade, nastava u školama kreće normalno

Nacionalne vesti - Sreda 25.08.2021 - 12:38

Epidemijska situacija u Srbiji se pogoršava. Broj obolelih je premašio dve hiljade. Krizni štab je odlučio da školska godina 1. septembra počne normalno i predstavio modele koji će se primenjivati u zavisnosti od situacije.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Ovih dana najviše se pričalo o početku školske godine. Juče je zasedao Krizni štab i to je bila jedna od glavnih tema.
 
Intencija je da u svim školama u Srbiji nastava krene regularno 1. septembra, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta, a Tim za škole će pratiti situaciju i predlagati promene koje budu neophodne, rečeno je posle sednice Kriznog štaba.
 
Škole će imati na raspolaganju tri modela nastave koja će moći da primenjuju zavisno od epidemijske situaciji u jedinicama lokalne samouprave.
 
Ministar prosvete Branko Ružić rekao je, posle sednice Kriznog štaba, da je urađen detaljan plan za narednu školsku godinu, koji je usvojio Krizni štab i podržala premijerka Ana Brnabić.
 
Doktor Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac rekao je za RTS, da je i dalje usporena vakcinacija u Srbiji, dnevno se daje između tri i pet hiljada prve i druge doze, a to je malo jer je u jeku vakcinacije aplikovano više od 82.000.
 
"Do juče je ukupno aplikovano 5 miliona i 700.000 doza, 2 miliona i 900.000 porvih doza, 2 miliona i 800.000 drugih doza, državljani Srbije 2 miliona i 735.000 prvih i 2 miliona i 632.000 drugih doza. Oko 150.000 stranih lica, postoji daleko veće interesovanje sada za treću dozu", rekao je Bekić.
 
"Do juče smo aplikovali 29.000 trećih doza, na Sajmu 2.800 građana je primilo, predominantan je bio Fajzer - 1.700", kaže Bekić.
 
Podseća da se vakcinacija trećom dozom sprovodi na istim mestima kao za prvu i drugu dozu - to su svi domovi zdravlja u Srbiji i Beogradski sajam. 
 
Doktor Bekić kaže da je, ako se gleda iskustvo drugih država i stav struke, pravo vreme da se uvedu kovid propusnice, ako postoji zakonska mogućnost, jer će pomoći u sadašnjoj epidemijskoj situaciji da ne dolazi do daljeg brzog zaražavanja i sa druge strane, biće to jedan od motiva da građani koji su limitirani odu na vakcinaciju zato što će im to olakšati život. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: