CIA o Srbiji: Jeftin rad, korupcija, heroin, pranje para

Nacionalne vesti - Utorak 30.10.2018 - 09:41

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je najnovije izveštaje o zemljama sveta.

U Srbiji U Srbiji "relativno jeftina i kvalifikovana radna snaga" FOTO: AP
U izveštaju o Srbiji navodi se da su glavni faktori za povoljan privredni rast Srbije ekonomske reforme i strateška lokacija države.
 
U izveštaju, objavljenom na sajtu CIA, kao povoljni faktori navode se i "relativno jeftina i kvalifikovana radna snaga" i sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i zemljama članicama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. 
 
Kao glavne ekonomske izazove, CIA je izdvojila stagnirajuće prihode domaćinstava, potrebu za stvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru, strukturne reforme državnih preduzeća, reforme javnog sektora. 
 
Kao druge izazove označila je neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva. U izveštaju CIA spominje i da je Srbija "tačka pretovara" heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi, kao i da ima ekonomiju "osetljivu na pranje novca". 
 
U poglavlju izveštaja koje se odnosi na međunarodne probleme, navodi se da Srbija protestuje jer su SAD i druge države priznale nezavisnost Kosova. U izveštaju se dalje navodi da nekoliko hiljada mirovnih snaga, predvođenih NATO i pod privremenom administrativnom misijom UN, na Kosovu nastavlja da održava mir između "albanske većine i srpske manjine na Kosovu". 
 
Takođe, navodi se da Srbija i dalje ima nerešen granični spor sa BiH i Hrvatskom oko granice na Drini, odnosno Dunavu, ali i neka druga nerešena bilateralna pitanja koja datiraju od sukoba 90-ih godina. 
 
CIA je na sajtu objavila i da se Srbija, po potrošnji na odbrambene programe Vojske, nalazi na 85 od 153 svetskih zemalja koje su se našle na listi i da je u tome ispred Hrvatske (91), a iza Crne Gore (64). Pored osnovnih podataka koji se odnose na podatke o predsedniku i premijeru države, državno uređenje, geografski položaj, broj stanovnika, klimu, računanje vremena, CIA je navela i da stranci državljanstvo Srbije ne stiču automatski rođenjem i da je period dobijanja državljanstva oko tri godine.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: