CIK: Pobeda Samoopredeljenja, Srpskoj listi 10 mandata

Nacionalne vesti - Četvrtak 07.11.2019 - 13:58

Prema konačnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu Samoopredeljenje je osvojilo 26 odsto glasova (32) mandata. Na drugom mestu je DS sa 24,48 odsto (29 poslanika) a sledi SPK sa 21 odsto (25 poslanika). ABK je osvojila 11,4 odsto glasova (14 mandata) a Srpska lisa ima 6,7 odsto glasova (10 poslanika). Koalicija Nisma je osvojila 4.97 odsto glasova i neće imati nijednog poslanika a ostalim manjinama pripalo je 10 poslaničkih mesta.

Samoopredeljenju kandidovalo Aljbina Kurtija za premijera FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj Samoopredeljenju kandidovalo Aljbina Kurtija za premijera FOTO: EPA/Valdrin Xhemaj
Rezultate je saopštila Valjdete Daka, predsednica CIK-a na konferenciji za novinare u Prištini nakon što su završene sve procedure brojanja glasova.
 
Utvrđeno je da je glasalo 896.000 birača ili 44,72 odsto upisanih. Stranke imaju 24 sata da ulože žalbe na rezultate.
 
Sada je na kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da započne konsultacije sa predstavnicima stranaka koje su dobile poslaničke mandate kako bi odredio mandatara za sastav nove vlade.
 
To mesto pripada pokretu Samoopredeljenju koje je i pre izbora kandidovalo Aljbina Kurtija za premijera.
 
U međuvremenu biće održana konstitutivna sednica skupštine u novom sazivu.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: