Dačić: Dvostruki suverenitet neprihvatljivo rešenje za Kosovo

Nacionalne vesti - Petak 19.04.2019 - 12:05

Za Srbiju nije prihvatljiva ideja dvostrukog suvereniteta Kosova, po kojoj bi postojala mogućnost da se posle desetak godina održi referendum, kaže za RTS Ivica Dačić, uz napomenu da ovaj predlog za sada niko nije zvanično izneo. Ističe da kosovsko pitanje ne može da se reši bez Srbije. Da može, ne bi nas ni zvali da razgovaramo, dodao je Dačić.

"Igraju se geopolitičke igre" FOTO: D. RIstić/OK Radio
Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se u prvom delu sastanka u Berlinu, kojem će prisustvovati lideri sa Zapadnog Balkana, govoriti o regionalnim pitanjima, dok će drugi deo sastanka biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine.
 
Sastanak je sazvan na veliko iznenađenje Brisela, nije deo briselskih aktivnosti i mnoge zemlje nezadovoljne su zašto se održava, npr. Austrija i Italija, koje su deo berlinskog procesa, a nisu pozvane na sastanak", rekao je Dačić i dodao da na sastanku ne učestvuju ni SAD.
 
To, ističe, govori da se igraju geopolitičke igre.
 
"Ne više sa Rusijom i Kinom, već unutar samog Zapada", kaže Dačić.
 
Ne očekuje da će se na ovom sastanku naći predlog rešenja, ali očekuje dodatni pritisak i na Beograd i na Prištinu da se dijalog nastavi.
 
"A za nastavak tog dijaloga potrebno je da se ukinu takse. To je uslov sa naše strane. Verovatno će biti pritisaka da se nastavi i bez toga, odnosno da se traže dodatni uslovi od Beograda da se Priština odobrovolji da ukine takse", rekao je Dačić.
 
Ocenio je da je to nemoguće, kao i zahtevi da Srbija prestane sa lobiranjem kod zemalja da povuku priznanje Kosova.
 
"Očekuje nas teška borba jer, znate šta, da je Srbija uvela protivmere, onda bi se razgovaralo – ukinite vi takse i mi ćemo ukinuti. Mi smo bili korektni, nismo uvodili protivmere, a oni će da kažu prestanite da lobirate, a oni će da lobiraju i dalje", rekao je Dačić.
 
Podsetio je da nije ispunjena jedna od glavnih obaveza iz Briselskog dijaloga, a to je da se formira Zajednica srpskih opština, i upitao kada će to doći na red.
 
Promena formata
 
Komentarisao je i navode da bi možda moglo doći do promene formata, koji bi za cilj imao da se prizna nezavisnost Kosova na punoj teritoriji KiM.
 
"Berlin neće moći da označi kraj briselskog formata, jer je njega regulisala Generalna skupština UN. Oni ne žele da smetaju nego da pomognu", dodao je šef diplomatije.
 
Kako kaže, predlažu se još neka rešenja koja idu u smeru priznanja Kosova, kao što je – dvostruki suverenitet.
 
"Tu postoji mogućnost da se posle desetak godina obavi referendum, ali to još niko nikada nije zvanično izneo. Međutim, to je rešenje koje ne postoji nigde na svetu i ne vidim zašto bi Srbija pristala na takvo rešenje... To je po mišljenju Srbije neprihvatljiva ideja", rekao je Dačić.
 
Podsetio je i da je, kako kaže, Nemačka devedesetih godina ubedila sve druge članice EU da priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, iako su sve druge zemlje bile za jedinstvenu Jugoslaviju. Ističe da je još tada otvorena Pandorina kutija.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: