Dačić o godišnjici Oluje: Bez mržnje prema drugima; Štrbac: Još popisujemo žrtve Oluje

Nacionalne vesti - Nedelja 04.08.2019 - 12:09

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom godišnjice "Oluje", rekao je da će 4. avgust u Srbiji trajno ostati dan koji će biti obeležavan po zlu, ali da na taj dan ne treba izražavati "mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu". Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da ta organizacija i dalje popisuje žrtve, a da su se u Hrvatsku vratili samo malobrojni.

Dačić: Da izrazimo žaljenje i izvučemo pouke FOTO: Printscreen Dačić: Da izrazimo žaljenje i izvučemo pouke FOTO: Printscreen
Ministar Ivica Dačić je gostujući na TV Pink rekao da na godišnjicu te operacije hrvatske vojske i policije "ne treba da izražavamo mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu i izvučemo pouke za budućnost".
 
"Kada se podvuče crta u odnosima sa Hrvatima, izgleda paradoksalno da neko optužuje Srbiju za genocid, a Srba je danas u Hrvatskoj ostalo oko 180.000 dok ih je po popisu iz 1991. bilo 560.000 i više od 100.000 Jugoslovena, a tako su se uglavnom Srbi izjašnjavali. U Sarajevu je živelo 150.000 Srba i 100.000 Jugoslovena, a danas je Srba u tom gradu manje od 10.000. Nekima ni to nije prepreka da i dalje tvrde da smo mi izvršili genocid", rekao je Dačić.
 
Štrbac: Zadatak Veritasa još nije završen
 
Predsednik "Veritasa" Savi Štrbac gostujući na RTS ocenio je da  je i 24 godine od opercije "Oluja, kako navodi, najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima.
 
"Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da menja stvari'', rekao je Štrbac.
 
On kaže da su se u Hrvatsku vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje postoji problem.
 
"Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gde da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živeti od nečega", napominje Štrbac i dodaje da zadatak "Veritasa" još nije završen.
 
"Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava", napominje Štrbac.
 
Narodna stranka: Beograd da insistira na ostvarivanju punih prava za Srbe
 
Narodna stranka pozvala je državne organe Srbije da insistiraju na ostvarenju punih prava za Srbe u Hrvatskoj i da od Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije "odlučno i stalno traže" da u Hrvatskoj "konačno i potpuno budu sprovedeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Erdutski sporazum".
 
Stranka je u saopštenju povodom 24. godišnjice "Oluje", zatražila od Zagreba "zaustavljanje neprekidne kampanje mržnje prema srpskom narodu i prestanak fašizacije hrvatskog društva".
 
"Osuđujemo licemernu politiku zvanične Hrvatske i pasivno držanje Vlade Srbije prema nevoljama srpskog naroda. Tražimo uspostavljanje nove, moderne politike Srbije koja će voditi ka pravednijim i boljim odnosima Beograda i Zagreba", stoji u saopštenju Odbora Narodne stranke.
 
Centralna državna manifestacija povodom 24. godišnjice progona Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" biće održana na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori. Manifestacija će početi u 19 časova parastosom stradalima koji će služiti patrijarh SPC Irinej, a prisustvovaće joj predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
N1 info, RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: