Dačić: Srbija spremna da bude domaćin pregovora Kijeva i Moskve

Nacionalne vesti - Sreda 30.03.2022 - 11:07

Srbija je spremna da u svakom trenutku bude medijator u dijalogu Rusije i Ukrajine na visokom nivou - ako dve strane to žele, kaže predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

FOTO: G. Mitić/OK Radio FOTO: G. Mitić/OK Radio
Ivica Dačić je, u intervjuu za ruski list Izvestija, rekao da je Srbija spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge.
 
"Moj prijatelj, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, nedavno se u razgovoru sa srpskim novinarima pozitivno izjasnio o ovoj mogućnosti i to mi je drago. Srbija je spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge i prijateljski odnos obema stranama ako to žele da iskoriste", rekao je Dačić.
 
Istakao je da Srbija, uprkos pritiscima Zapada i statusu kandidata za EU, neće da se pridruži antiruskim sankcijama jer su, kako je rekao, u pitanju državni interesi Beograda.
 
Dačić je naglasio da Srbija zbog ovakve politike trpi pritiske Zapada, ali da se tome "sa punom odgovornošću" opire, štiteći važne državne interese Srbije.
 
"To što smo kandidat za članstvo u EU ne obavezuje nas da svaku našu odluku koordiniramo sa EU. Pogotovo ako verujemo da to može biti štetno po našu zemlju, a sankcije Rusiji bi bile upravo takvo rešenje", kaže Dačić.
 
Dodaje da sankcije bilo kojoj državi ne mogu biti put do bilo kakvog političkog rešenja.
 
"I moja zemlja je bila pod sankcijama devedesetih godina i dobro znamo da ovakav pritisak ne funkcioniše. U pitanju su naši važni državni interesi, jer je reč o Rusiji, našoj prijateljskoj i bratskoj zemlji i narodu, sa kojima imamo izuzetno razvijenu ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju", zaključio je Dačić.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: