Dačić: Tači i Haradinaj se igraju dobrog i lošeg policajca

Nacionalne vesti - Četvrtak 07.02.2019 - 12:44

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da poštuje to što SAD vrše pritisak na Prištinu da ukine carine na robu iz Srbije i BiH, ali da ne može da poveruje u to da u tome nisu uspele.

"Dijalog je u blokadi" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Dačić za Glas Amerike ocenjuje da premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači igraju različite uloge u pregovorima oko Kosova i da nije jasno "ko je čiji policajac".
 
"Očigledno da jedan igra dobrog policajca, a drugi lošeg policajca. Pitanje je ko je čiji policajac. Zato sam i rekao da poštujem to što SAD vrše pritisak na Prištinu, ali ne mogu da poverujem u to da nisu uspeli u tome", rekao je Dačić.
 
Dačić kaže da su tenzije između Beograda i Prištine već povišene, ali da Srbija neće povlačiti nikakve poteze i da joj je u interesu postizanje rešenja "što pre". Priznaje da je u ovom momentu to teško i da ideja razgraničenja, koju su pominjali predsednici Srbije i Kosova, nije razrađena.
 
"Dijalog je u blokadi i ne računa se na to da može da dođe do odluke o ukidanju taksi koja bi mogla da ponovo pokrene diijalog. Imate odluku o vojsci, odluku o Trepči, ovo što sada Haradinaj govori i mislim da je neophodno da se o svemu tome razgovara u Savetu bezbednosti", naveo je šef srpske diplomatije.
 
Za izjavu Haradinaja da prekida komunikaciju sa Unmikom, Dačić kaže da nije nova tema.
 
"Haradinaj je samo jedan u vlasti... Mislim da je to skandalozna izjava i biće skandalozno ako se to tako desi. Tu postoje obaveze svih članica SB da upozore Kosovo da to tako ne može", rekao je Dačić.
 
Šef diplomatije Srbije rekao je je nosilac promene stava SAD prema Srbiji bio pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, koji odlazi sa tog položaja sredinom februara. Još nije poznato ko će ga zameniti. Dačić kaže da mu je žao što Mičel odlazi, ali da ne treba gubiti vreme.
 
"Ja sam rekao da se šansa za postizanje dogovora kreće oko Trampove administracije i da zato treba požuriti. Ako se u ovo vreme ne dođe do dogovora, teško se može verovati da će neka naredna administracija biti bolja od ove... Mislim da bi bilo valjano učiniti sve napore da se, ako je moguće ove godine, dođe do nekog rešenja".
 
Dačić je za Glas Amerike rekao da nije stigao da pročita izveštaj organizacije Fridom Haus u kojem je Srbija iz grupe slobodnih pala u grupu delimično slobodnih zemalja, ali kaže da na međunarodnim forumima nije čuo da je neko pomenuo pitanje sloboda. Smatra da se treba usredsrediti na rešavanje onoga što će se pamtiti za 20, 30 godina.
 
"Što se tiče demokratije, znate ja se već 28 godina bavim politikom. Jedan od lidera tadašnje vlasti, ja sam ga pitao kada su donosili neki zakon koji nije bio previše demokratski – pa dobro, jeste se za ovo borili? Jeste li se za ovakvu demokratiju borili? A on mi je odgovorio, sedeli smo u poslaničkim klupama, i kaže: Nismo se mi borili za demokratiju, mi smo se borili za vlast", rekao je Dačić.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: