Doktor kon o NOVIM MERAMA: Oni krše zakon, to je krivična odgovornost

Nacionalne vesti - Četvrtak 29.10.2020 - 13:53

Epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući na TV "Prva" poručio je da smo videli šta korona virus radi po susednim zemljama i da, iako smo bili u prednosti, više nismo.

"Iako smo bili u prednosti, više nismo" FOTO: Screenshot
On se osvrnuo i na nove mere i istakao koji su najveći problemi sa kojima se susrećemo.
 
"Nismo uspeli da potisnemo virus, ovo je tinjalo i u određenim vremenskim prilikama je poćelo da raste. Imali smo import ali on nije bio presudan. Da smo ranije potisnuili tinjanje, sve ovo išlo bi sporije" rekao je Kon dodavši da je problem to što ne postoji dovoljno nadzornih sistema koji će kontrolisati pridržavanje postojećih mera.
 
"Tamo gde smo uspeli da uspostavimo nadzorne sisteme pokazali smo da oni postoje. U školama se vidi upliv virusa, itekako povećan broj iz dana u dan, ali nemamo transmisiju. Napravljen je sistem šta raditi u svakoj situaciji. Isto važi i za vrtiće gde se isto vidi upliv. Ali ne ponašaju se radne organizacije svuda isto. Ko se ponaša kako treba, tamo nema zaražavanja. Ko ne sluša baš ništa, tamo ima zaražavanja. Nad samim industrijama zabave i svih mogućih provoda nije uspostavljen nikakav nadzorni problem, to je suština" istakao je Kon.
 
On je rekao da bi ljudi koji stoje iza organizacije provoda, za takvo ponašanje trebalo da budu krivično odgovorni.
 
"Ko sada organizuje provod za 200 ljudi, pravi događaje sa živom muzikom, pevanjem i to svakog vikenda radi, produžava do sitnih sati u pandemijskim uslovima, on krši zakon na sav glas. Ako mu se tu neko, ne daj Bože, zarazi i loše završi, ko je odgovoran? To je krivična odgovornost. Činjenica je da pravni okvir koji je dosad postojao nije omogućavao da se kontrola prati ali to se sada menja".
 
Po njegovim rečima, do promene pravnog okvira doći će se sada po ubrzanom postupku, a time će se omogućiti kontrola i kažnjavanje svih koji svesno nepoštuju mere.
 
On je takođe ponovio da se još uvek ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja, da je moguće uvoditi neke restriktivnije mere ali da se prvnestveno radi na tome da kontrola i nadzor budu adekvatni i adekvatno sprovođeni.
Mondo, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: