Dr Stevanović: Da li ima razloga za brigu zbog povećanja broja zaraženih i kada ćemo reći KRAJ EPIDEMIJE

Nacionalne vesti - Utorak 19.05.2020 - 12:39

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović izjavio je da je svaki procenat pozitivnih od korona virusa koji je ispod pet odsto od testiranih - zadovoljavajuću rezultat koji ne zahteva nove kapacitete za zbrinjavanje pacijenata.

On je za TV Prva rekao da je porast broja obolelih od korona virusa bio očekivan sa relaksiranjem mera, ali da taj broj nije zabrinjavajući.
 
"Danas ne govori o otvaranju novih kovid centara, već o postupnom zatvaranju postojećih" rekao je Stevanović i dodao da će neke privremene bolnice biti u "stanju mirovanja", ali spremni da ako treba opet prime pacijente.
 
Infektivna klinika, prema njegovim rečima, danas radi sa dve trećine kapaciteta, ima 73 kovid pacijenta, 12 je na intenzivnoj nezi a četvoro na respiratoru.
 
On je potvrdio da pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom i dalje ima, a li da su ređi nego na početku epidemije.
 
Stevanović je ponovio da se kraj epidemije može proglasiti tek kada 28 dana u Srbiji ne bude zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze.
 
U epidemiologiji nije moguće davati prognoze jer sve zavisi pre svega od ponašanja ljudi", rekao je Stevanović i istakao da su distanciranje na otvorenom, maske u zatvorenom prostoru i pranje ruku, i dalje glavne mere koje vode gašenju epidemije.
Mediji, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: