Drecun: Jasno je da Srbija ne može da vrati stanje od pre 1999. godine

Nacionalne vesti - Ponedeljak 06.05.2019 - 13:35

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je za Radio televiziju Srbije da je svima jasno da Srbija ne može da vrati stanje od pre 1999. godine, ali da ako nešto ne učinimo imaćemo uskoro zastavu Velike Albanije u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku.

„Makron i Merkel su doživeli neprijatno iznenađenje „Makron i Merkel su doživeli neprijatno iznenađenje" FOTO: YouTube
Govoreći o nedavnom samitu u Berlinu, Drecun je za RTS rekao da su nemačka kancelarka Amgela Merkel i francuski predednik Emanuel Makron želeli da pokažu da mogu da efikasnije rade od evropske administracije.
 
„Makron i Merkel su doživeli neprijatno iznenađenje jer nisu očekivali takvo ponašanje Albanaca koji očigledno imaju podršku nekih drugih. Jedini rezultat ovog samita je najava novog sastanka u julu. Ipak, sve ovakve inicijative su pomoć u procesu“, rekao je Drecun.
 
Predsednik Vučić je govorio o ideji razgraničenja u smislu ponovnog otvaranja pitanja statusa u trenutku kada je i iz SAD stigao signal da i oni razmišljaju o tome.
 
„Ideja o razgraničenju, posebno za sponzore nezavisnosti Kosova, je završena jer oni smatraju da Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao nezavisna država. U SAD su, ipak, smatrali da treba da se razgovara o tome da ta država bude drugačije modelirana, posebno pojedini delova gde Srbi čine kompaktnu celinu kao što je severno Kosovo, kosovsko pomoravlje i Štrpce“, objašnjava Drecun za RTS.
 
Mnogi su to shvatili kao povlačenje linija što je brutalnom reakcijom minirano od dela i domaće javnosti, ali i međunarodnom planu, pre svega Nemaca.
 
„Politikanstvo pojedinih stranaka i njihovih lidera nanosi štetu Srbiji. Oko svega možemo da se nadgornjavamo jer to i jeste način da se zadobije pažnja ili poverenje birača, ali oko ključnog nacionalnog pitanja morali bi da pokažemo više razuma i da pokažemo da smo naučili lekcije iz prošlosti“, ističe Drecun.
 
Drecun smatra da je svima jasno da ne možemo da vratimo stanje od pre 1999. godine.
 
„Nije više u pitanju da li mi nešto njima dajemo, oni su uz pomoć NATO-a već dobili deo naše teritorije i verovanje da će se nešto u toj meri promeniti na međunarodnom planu je naivno ali je u toku proces koji napreduje i ako nešto sada ne učinimo imaćemo uskoro zastavu Velike Albanije na administrativnoj liniji u blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku“, naglašava Drecun.
 
Albanci hoće celokupnu teritoriju Kosova i Metohije, smatra Drecun i kaže da moramo da iskoristimo ponudu SAD jer ona neće biti dugo na stolu, prenosi RTS.
 
Kada je reč o napisima prištinskih medija da je predsednik prištinskog parlamenta Kadri Veselji pozvan na saslušanje u sud, Drecun kaže da on nije pozvan u sud već u specijalizovano tužilaštvo.
 
„Specijalizovano tužilaštvo pokazuje interesovanje da se pripadnici OVK procesuiraju po komandnoj odgovornosti posebno tzv. Drenička grupa gde spadaju i Tači i Veselji. Veselji je i danas šef Tačijeve tajne obaveštajne službe koja se bavila prljavim poslovima posle dolaska međunarodnih snaga od završetka etničkog čišćenja do likvidacija političkih neistomišljenika iz redova Albanaca“, navodi Drecun.
 
Međutim, Drecun ističe za RTS da iako Veselji jeste odgovoran za zločine i nad Srbima i nad Albancima o tome nema čvrstih dokaza i pisanih tragova. Njegova odgovornost bez svedoka je teško dokaziva i pitanje je da li će do suđenja uopšte da dođe.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: