Đurić: Statut o Trepči pokušaj da se oteraju preostali Srbi s Kosova

Nacionalne vesti - Nedelja 03.02.2019 - 12:53

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je odluka Prištine da promeni statut kombinata Trepča pokušaj da se otme taj strateški objekat i da se time ugrozi egzistencija srpskog naroda na severu, odnosno da se preostali Srbi proteraju sa tog prostora.

"Trepča najveći poslodavac Srba na Kosovu" FOTO: YouTube printscreen
"Zato upozoravam sve u međunarodnoj zajednici i šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku da bi primena ovakvog nakaradnog statuta, kojim se otima Trepča, imala iste onakve štetne posledice na dijalog kao i uvodjenje taksi. To nisu uslovi u kojima može da se razgovara", rekao je Đurić na konferenciji za novinare i upozorio sve da se ne igraju tim pitanjem jer se tako "igraju vatrom".
 
Đurić je najavio da će vlasti u Beogradu, u saradnji sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti, Rusijom, Kinom i SAD, razgovarati o tome kako da se te stvari ne ponavljaju.
 
"Ako bude sednice Saveta bezbednosti, što mi smatramo da bi trebalo, apelovaćemo na međunarodnu zajednicu da na vreme spreči posledice eventualne primene ovakvih postupaka", rekao je on.
 
Đurić je ukazao da u Trepči radi oko 3.000 Srba sa severa i da od tog kombinata zavisi više hiljada srpskih porodica i da bi se otimanjem tog pogona, i njegovim ukidanjem kao posebnog privrednog subjekta, ti ljudi lišili mogućnosti da uspešno posluju.
 
Govoreći o vlasničkoj strukturi Trepče, Đurić je naveo da su akcionari Fond za razvoj sa više od 55 odsto, Generaleksport iz Beograda, Jug banka, Progres Beograd, kompanija Dunav osiguranje, Elektroprivreda, 14. oktobar iz Kruševca, Ratko Mitrović iz Požege, Termoelektro iz Beograda i druge firme.
 
"Nema nikakve sumnje da je Trepča strateški resurs i da su oni koji hoće da je otmu namerili da zatru egzistenciju srpskog naroda... Jedini i isključivi cilj da se Trepča otme je da se preseče vitalni dotok egzistencije srpskog naroda na severu, jer se radi o najvećem poslodavcu Srba na Kosovu", rekao je on.
 
Prema njegovim rečima, kombinat Trepča proizvodi oko 200.000 tona koncentrata rude olova i cinka i sve to izvozi, čime podmiruje sve svoje obaveze, a sada Priština želi da ga priključi nelikvidnom preduzeću Trepča jug.
 
"Predsednik SAD Donald Tramp je nedavno poslao pismo u kojem je naveo želju za nastavkom dijaloga i pozvao Prištinu da se uzdrži od jednostranih poteza. Šta bi primena ovakvog statusa Trepče bila nego novi jednostrani potez koji želi da umanji ekonomsku snagu Srba bez dijaloga i stavi sve pred svršen čin?", rekao je on.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: