Dve bebe na respiratoru, doktorka Rsovac otkriva zašto je sve više dece obolele od kovida

Nacionalne vesti - Utorak 26.10.2021 - 12:49

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, rekla je da je stanje dve bebe koje su na respiratoru – stabilno, ali su vitalno ugrožene i obe su se zarazile kod kuće. Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, navela je doktorka.

FOTO: Screenshot/RTS FOTO: Screenshot/RTS
U ovom talasu koronavirus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe. Iako se verovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, bebe su zaražene, a deca od 12 godina imaju upalu pluća.
 
Ipak, kako kažu lekari, taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da je potrebna opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemijska slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona dete.
 
Statistika kaže da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.
 
Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, da smo pre godinu i po dana imali asimptomatske slučajeve kod dece, a sada imamo veći priliv dece zato što su sojevi virusa infektivniji.
 
"Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri do četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba", navela je doktorka Rsovac.
 
Prema njenim rečima, samim tim što je soj virusa virulentniji i infektivniji, a kako raste broj obolelih među opštom populacijom, imamo i više zaražene dece, pa i veću mogućnost da razviju bolest, čak i do najteže kliničke slike.
 
"Tiršova i Institut za majku i dete su dve ustanove u Beogradu da se zbrine dete koje ima najteži oblik kovida ili pridružene bolesti, a pozitivno je na koronavirus. Trenutno su na respiratoru dve bebe i naša borba za jednu traje duže od 10 dana, a za drugu 10 dana. Uspevamo da ih stabilizujemo, ali su vitalno ugražene", navela je Rsovac.
 
Dodala je da su se obe bebe zarazile kod kuće u petom, odnosno desetom danu života.
 
"Ovaj virus jeste resperitorni, ali ima kompleksan način na koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slike", objasnila je. 
 
 
Deca sa pridruženim bolestima u većem riziku 
 
Napominje da je stav struke da su deca koja imaju komorbiditete ili su hronični bubrežni bolesnici, ili su imali kardiohirurške intervencije, kao i gojazna deca i ona sa dijabetesom, podložnija inficiranju i mogu da imaju teži oblik bolesti.
 
Međutim, kako dodaje, primer beba koje su na respiratoru pokazuje da su podložni i oni koji nemaju razvijen imunološki sistem.
 
"Veći je priliv dece koja stižu na pregled, imaju temperaturu, ranije su bili asimptomatski slučajevi. Srećom, većina za nedelju dana ozdrave, ali što je veći broj inficiranih, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi", navela je doktorka Rsovac.
 
Na pitanje kada roditelji treba da odvedu dete lekaru, doktorka kaže da bebe sa visokom temperaturom moraju da se vode lekaru prvog dana da ne bi dehidrirale, a stariji u prva dva-tri dana.
 
"Preporuka pedijatra je da deca koja su napunila 12 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom, u Americi je to za decu iznad šest godina. Sva deca posle indikacije pedijatra mogu da budu sigurna da mogu da prime vakcinu", napomenula je.
 
Prema njenom mišljenju, deca treba da se vakcinišu – kako ona sa komorbiditetima, tako i zdrava.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: