EK: Srbija se obavezala da se povuče iz svih sporazuma na dan pristupanja EU

Nacionalne vesti - Utorak 22.10.2019 - 12:22

Evropska komisija pažljivo prati pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Rusijom predvođene Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i očekuje da se Beograd uskladi sa spoljnom politikom EU, rekla je danas za Euraktiv portparolka EU Maja Kocijančič.

"Srbija da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU"
"Od Srbije se očekuje da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekla je Kocijančič.
 
"Pažljivo pratimo situaciju i razmatramo ta pitanja u našim redovnim političkim i trgovinskim razgovorima sa srpskim vlastima", dodala je portparolka EU.
 
Ruski premijer Dmitrij Medvedev je za vreme posete Beogradu najavio potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i EAEU 25. oktobra.
 
Sporazum sa EAEU, čije su članice Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Krigizija, Srbiji će omogućiti pristup tržištu sa 180 miliona potrošača.
 
Zvaničnica EU je za Euraktiv Srbija i briselski Euraktiv rekla da Srbija može da sklapa sporazume sa drugim zemljama ili organizacijama pre nego što postane članica EU.
 
"U kontekstu pristupnih pregovora, Srbija se obavezala da se na dan pristupanja EU povuče iz svih bilateralnih spljnotrgovinskih sporazuma. Izlazak Srbije iz ugovora o slobodnoj trgovini sa trećim stranama nije novi uslov već opšte pravilo koje važi za sve zemlje kandidate koji žele da se priključe EU", rekla je Kocijančič.
 
Ona je dodala da je EU najznačajniji trgovinski partner Srbije jer međusobna trgovina čini 63 odsto ukupne trgovine Srbije uz vrlo dobru dinamiku rasta.
 
"Trgovina sa Rusijom je manja od 10 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije. Pored toga, evropske investicije u Srbiji su više nego 10 puta veće od ruskih", rekla je portparolka Evropske komisije.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: