"Engel kao veliki prijatelj Albanaca želi da bude i prijatelj Srba"

Nacionalne vesti - Sreda 03.07.2019 - 13:56

BEOGRAD - Nadam se da će poruke Eliota Engela u Prištini doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora u Beogradu sa američkim kongresmenom.

Pozicije potpuno različite, ali dijalog korektan FOTO: D. Ristić/OK Radio Pozicije potpuno različite, ali dijalog korektan FOTO: D. Ristić/OK Radio
Vučić je preneo i da mu je Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba".
 
"Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo", rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji povodom situacije u vezi sa snabdevanjem na severu KiM.
 
Vučić je rekao da su on i Engel tokom današnjih razgovora izneli potpuno različite pozicije po pitanju odnosa prema KiM, ali da su imali korektan razgovor.
 
"On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova i protagonista nezavisnosti Kosova. Govorili smo koliko je važno da nastavimo razgovore i dijalog i da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose i stabilnost u celom regionu. Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvaranju uslova za nastavak dijaloga", kazao je Vučić.
 
Videćemo, dodaje, da li je to realno.
 
"Ali, što pre nastavimo dijalog, to će doprineti smanjivanju tenzija na celom KiM, a to je od značaja za sve nas i da te tenzije budu dramatično niže nego što je to slučaj danas", naglasio je predsednik.
 
Vučić je rekao da je sa Engelom razgovarao i o drugim temama, od slučaja braće Bitići do NATO agresije.
 
"Razgovarali smo svako iz svog ugla, ali na civilizovan način", rekao je Vučić.
 
On je istakao da je važno da Srbija održava kontakte sa Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa i Engelom lično.
 
Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliota Engela SAD Eliot Engel jedan je od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu.
 
Marinković sa Engelom
 
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković primio je Engela s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i SAD.
 
Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Marinković je kongresmena Engela upoznao s nizom aktivnosti koje su sprovele institucije Srbije i ambasada SAD, a kojima je obeleženo prijateljstvo srpskog i američkog naroda.
 
On je istakao da je saradnja dveju država prethodnih godina intenzivirana, posebno na parlamentarnom nivou, imajući u vidu saradnju poslanika Narodne skupštine i američkih kongresmena i senatora.
 
U prilog tome govori i postojanje Poslaničke grupe prijateljstva (PGP) sa SAD u Narodnoj skupštini, srpski kokus u američkom Kongresu, ali i Kongres srpsko-američkog prijateljstva u Srbiji, u kome su predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija, političari, privrednici i svi drugi činioci koji imaju za cilj razvoj srpsko-američkih odnosa u svim oblastima, podseća se u saopštenju.
 
Marinković je takođe izrazio zadovoljstvo nivoom američkih investicija u Srbiji koje premašuju četiri milijarde evra u proteklih 10 godina, kao i saradnjom sa organizacijom USAID na različitim projektima.
 
On je naveo i da su narodni poslanici posvećeni regionalnoj saradnji i stabilnosti, kao i nastavku dijaloga sa Prištinom, u cilju pronalaženja rešenja prihvatljivog za obe strane, i podsetio na Briselski sporazum i albansko neispunjavanje preuzetih obaveza i izneo zabrinutost povodom uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH.
 
Kongresmen Engel zahvalio je potpredsedniku sprske skupštine Marinkoviću na ličnom doprinosu razvoju bilateralnih odnosa Srbije i SAD i radu PGP sa SAD u Narodnoj skupštini.
 
On je naveo da podržava intenziviranje odnosa SAD i Srbije, koji imaju dugu istoriju i da, iako ima različito viđenje odnosa Beograda i Prištine, veruje da obe strane treba da gledaju u budućnost i dalji razvoj odnosa. On je dodao da će sa istom porukom posetiti region i da će podržati obe strane da do rešenja dođe, dodaje se u saopštenju.
 
"Vaša poruka i podrška Srbiji je signal da podržavate region i budućnost naših naroda, kao i strateški cilj naše zemlje, a to je članstvo u EU“, zaključio je Marinković u razgovoru s kongresmenom Engelom.
 
Engel sa poslanicima: Države regiona treba da sarađuju
 
Engel je poručio u razgovoru sa poslanicima Skupštine Srbije da treba prevazići sve nesuglasice i neprijateljstva na Zapadnom Balkanu i da države treba da sarađuju, kako bi postale članice EU i stvorile bolju budućnost za svoje građane.
 
Engel je na sastanku u Skupštini Srbije istakao da SAD žele da učine dijalog između Beograda i Prištine što lakšim i naglasio da su SAD prijateljski nastrojene ka obema stranama, saopšteno je iz parlamenta.
 
Predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD je ukazao i da prijateljstvo Srbije i SAD datira daleko u prošlost i izrazio uverenje da će naše države i u budućnosti biti saveznici.
 
Poslanici su u razgovoru sa američkim kongresmenom istakli neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se našlo trajno i održivo rešenje, u interesu svih građana na ovim prostorima. Posebno su izrazili zahvalnost Engelu na zalaganju za dijalog i ukazali da njegov dobar imidž i uticaj u ovom regionu može da doprinese povratku dijaloga i miru i razvoju ovog regiona.
 
Engel, koji boravi u poseti Srbiji, razgovarao je sa potpredsednicima parlamenta Vladimirom Marinkovićem i Gordanom Čomić, predsednikom Odbora za spoljne poslove Žarkom Obradovićem i poslanicom Sandrom Božić o situaciji na Zapadnom Balkanu i pregovorima Beograda i Prištine.
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: