Epidemijska situacija je bolja nego što je bila, sve zavisi od našeg ponašanja

Nacionalne vesti - Četvrtak 14.01.2021 - 12:32

Od početka epidemije testirano je 2.437.036 osoba, a ukupan broj registrovanih slučajeva je 366.191. Preminule su 3.664 osobe, a procenat smrtnosti je jedan odsto.

Situacija je i dalje ozbiljna FOTO: Getty Images Situacija je i dalje ozbiljna FOTO: Getty Images
U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđeno 2.267 novih slučajeva od testiranih 12.889, a preminulo je 25 osoba.
 
Najviše novozaraženih je iz Beograda – 590. Sledi Novi Sad sa 122 novozaražena, Niš 66, Šabac 65, Kragujevac 60, Vranje 52, Kruševac 51.
 
Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže za RTS da se nada da su iza nas najteži dani kada je reč o epidemiji koronavirusa, da je situacija bolja, ali da je i dalje ozbiljna.
 
Ivanuša je naveo da se smanjuje broj zaraženih, ali da je i dalje mnogo ljudi na bolničkom lečenju. 
 
Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, navodi za RTS dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.
 
Počinje sa radom kol-centar za prijavu za vakcinaciju
 
Od osam časova počinje sa radom kol-centar putem kojeg građani mogu da se prijave za vakcinaciju. Broj telefona je 0800 222 334. Već nekoliko dana moguća je i prijava putem portala e-Uprave.
 
Predstavnici Ministarstva zdravlja na sastanku sa direktorima 158 domova zdravlja
 
Predstavnici Ministarstva zdravlja će razgovarati danas sa direktorima svih 158 domova zdravlja u Srbiji.
 
Na sastanku će se analizirati rad domova zdravlja, a biće napravljen i plan za naredni period.
 
Govoriće se i o vakcinaciji zaposlenih u domovima zdravlja, koja je nedavno započela.
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski najavljuje da će u narednom periodu biti vakcinisani svi zdravstveni radnici koji iskažu interesovanje.
 
"Neki domovi zdravlja su već obavili vakcinaciju. Prema određenom rasporedu, u kontinuitetu se nastavlja dalje", kaže Stefovski i ističe da do sada nema prijavljenih neželjenih dejstava.
 
Navodi da je protekla noć bila relativno mirna i da je bilo 30 pregleda.
 
"Tokom jučerašnjeg dana je bilo 3.600 pregleda, 1.600 je bilo prvih pregleda. U odnosu na pre dve nedelje, taj broj se smanjio, ali je poslednjih dana kontinuiran, što znači da se građani pridržavaju mera, ali ne i da treba da se opustimo", naglašava Stefovski.
 
Podseća da su domovi zdravlja u prethodnom periodu nesmetano radili i za pacijente koji nisu oboleli od kovida, kako će biti i u budućnosti.
 
Brnabićeva primila drugu dozu vakcine protiv kovida 19
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić, primila je drugu dozu "Fajzerove" vakcine protiv koronavirusa.
 
Ana Brnabić je revakcinisana na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", gde je primila i prvu dozu vakcine, 24. decembra, kao prva u Srbiji, ali i kao prva premijerka u Evropi.

 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: