Epidemijska situacija je ozbiljna, deset puta više zaraženih nego pre mesec dana

Nacionalne vesti - Četvrtak 03.02.2022 - 12:14

U epidemijskoj statistici i februar je počeo visokim brojevima. Gužve u kovid ambulantama ne jenjavaju.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Raste i broj preminulih, ali i obolelih kojima je potreban respirator i bolničko lečenje. Najugroženiji su najstariji građani.
 
Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod 17.851 osobe, od testirana 36.874 uzorka. Preminuo je 61 pacijent. Na respiratoru je 166 pacijenata. 
 
I pored toga što se beleži veliki broj zaraženih visokoprenosivim omikron sojem, jedna po jedna zemlja ukida epidemijske mere. Razlog za takve odluke je manji broj onih koji su na bolničkom lečenju.
 
Posle Holandije, Velike Britanije, Irske i Danske, i Norveška ukida većinu mera, osim maske i distance.
 
Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da mere treba postupno ublažavati i apeluju da svaka zemlja trasira svoj put izlaska iz pandemije.
 
 
Sazdanović: Virus pokazao veliku sposobnost mutacije, ne verujem da je omikron kraj
 
Državni sekretar u Ministarsvu zdravlja Predrag Sazdanović kaže da je trenutna epidemijska situacija očekivano komplikovana i da je sigurno mnogo više zaraženih od registrovanih, a raste i broj prijema u kovid bolnice.
 
Sazdanović kaže da u narednim danima možemo da očekujemo rast broja zaraženih, a plato ovog talasa nas očekuje oko Sretenja, dok postepeni pad sledi krajem februara. 
 
"Ovaj virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, od ovog virusa možemo svašta da očekujemo i ne verujem da je omikron kraj. Dok god se ne vakcinišemo, virus će imati prostor za mutaciju", naglasio je u razgovoru za RTS doktor Predrag Sazdanović. 
 
 
Dr Radmilo Janković: Omikron se prenosi za samo nekoliko sekundi
 
Zamenik direktora Urgentnog kličkog centra Niš Radmilo Janković rekao je da je epidemijska slika u Srbiji kompleksna i dodao da se naša zemlja suočava sa plimom zaražavanja, jer je omikron soj virulentan i prenosi se za nekoliko sekundi.
 
"Ovom soju je potrebno tek nekoliko sekundi da pređe s jedne osobe na drugu. Dovodi do zaražavanja velikog broja ljudi i onih prethodno inficiranih i vakcinisanih. Moja projekcija sa početka meseca je bila 20.000 ili 30.000 zaraženih", rekao je Janković za Pink televiziju.
 
Kazao je da su brojevi zaraženih daleko veći nego što govore zvanični podaci, te naglasio da se virus najviše širi među mlađom populacijom koja je najmanje disciplinovana kada su epidemijske mere u pitanju.
 
Podsetio je da je vuhanski soj davao takvu kliničku sliku da je 20 do 25 odsto zaraženih moralo u bolnicu, a svaki peti je morao da bude hospitalizovan.
 
"Kasnije sa drugim sojevima kao što je delta, procenat je bio malo ispod deset, osam do deset odsto. Sada je taj procenat, na ovoliki broj zaraženih, ispod jedan odsto. Svaki stoti mora u bolnicu", rekao je Janković. 
 
 
Tim za škole će razmotriti eventualno produženje raspusta
 
Tim za škole će razmotriti situaciju u vezi sa eventualnim produženjem raspusta u februaru, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Mediji su preneli da bi đaci mogli da dobiju dodatne nenastavne dane za Sretenje, pa bi učenici osnovnih i srednjih škola bili slobodni od 12. do 21. februara.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: