Epidemijska situacija povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali i dalje potreban oprez

Nacionalne vesti - Sreda 12.05.2021 - 11:44

Prema poslednjim informacijama, u danu za nama je od posledica kovida 19 preminulo još 18 osoba, a registrovano je 1.125 slučajeva zaraze.

Najavljen koncert kao zdravstvena studija FOTO: Profimedia Najavljen koncert kao zdravstvena studija FOTO: Profimedia
Nadležni poručuju da je epidemijska situacija povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali i da je i dalje potreban oprez.
 
Građani mogu da se vakcinišu na 225 punktova širom Srbije, a među njima su i punktovi u tržnim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
 
Do sada, najviše građana koji su primili obe doze imaju Beograd, Novi Sad, Užice, Niš, Priboj... 
 
Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da su Beograd, Niš i Užice prešli 50 odsto vakcinisnih.
 
Naveo je da manje od 20 odsto vakcinisanih imaju gradovi Tutin, Novi Pazar, Žagubica, ali se u dogovoru predsednicima tih opština radi na prevazilaženju tog problema. 
 
Prema njegovim rečima, ohrabruje to što opada broj obolelih od kovida u bolnicama, ali ističe da je i dalje potreban oprez i poštovanje svih propisanih mera.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je koncerte u organizaciji Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koji će pokazati kretanje virusa među populacijom i koji će poslužiti kao zdravstvena studija, koju očekuje da će svi preneti. 
 
Grad Beograd će, kaže, dati i platiti logistiku RFZO-u koji će zajedno sa Medicinskim fakultetom realizovati jedan kontrolisani eksperiment, poput onih koji su rađeni u Barseloni, Amsterdamu i u drugim gradovima.
 
"Eksperiment će podrazumevati organizaciju koncerta, a oni će odrediti ko dolazi na taj događaj, da li samo vakcinisani ili će biti potrebani antigenski testovi, negativni pi-si-ar testovi i slično. Pratiće se svi ti ljudi nakon toga i možete da budete sigurni da će se srpska nauka pokazati kao uspešna i da će svi prenositi rezultate studije. Drago mi je što su pristali na moj predlog", rekao je Vesić.
 
 
Stiglo još 120.000 doza vakcine "Astra-Zeneke"
 
U Srbiju je jutros stigla nova isporuka vakcine "Astra-Zeneke" protiv kovida 19, od 120.000 doza, u okviru Kovaks mehanizma.
 
Avion sa vakcinama je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo oko osam sati.
 
Novi kontigent vakcina na aerodoromu su dočekali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša i direktorka Unicefa u Srbiji Dajana Kostadinova.
 
Lončar kaže da će vakcine već od sutra na raspolaganju građanima širom zemlje, a najveći deo predviđen je za davanje druge doze onima koji su primili prvu dozu tog cepiva.
 
Ministar je još jednom apelovao na sve građane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se vratimo normalnom načinu života, putovanjima, i pozvao ih da ne nasedaju na, kako je rekao, paramedicinske priče da neka vakcina valja ili ne valja.
 
"Sve vakcine u Srbiji su dobre i bezbedne. Astra-Zeneka vakcina se najviše upotrebljava i najrasprostranjenija je u svetu", rekao je Lončar, dodavši da je preko Kovaksa u Srbiju dosad stiglo 195.000 od 1.312.000 doza za koliko je uplaćeno novca.
 
Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marjan Ivanuša pohvalio je Srbiju za proces vakcinacije.
 
Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vackinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan život.
 
Izrazio je zadovoljstvo što je Srbija dobila drugu isporuku vakcina preko Kovaks programa, i dodao da će biti dopremljeno oko 1.350.000 vakcina.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: