Epidemijska situacija teška i neizvesna – broj hospitalizacija ekstremno veliki

Nacionalne vesti - Ponedeljak 07.12.2020 - 12:59

Prema poslednjem preseku, još 58 pacijenata preminulo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 5.809 osoba, od 14.486 testiranih.

"Kliničke slike teže nego u prethodnom periodu" FOTO: Reuters
U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 8.106 pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratoru je 278 osoba.
 
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je situacija s epidemijom koronavirusa u celoj zemlji i dalje veoma ozbiljna, teška i neizvesna.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 Predrag Kon rekao je da u Beogradu blago opada broj novozaraženih koronavirusom.
 
Međutim, upozorio je da je broj hospitalizacija u celoj zemlji i dalje ekstremno veliki.
 
"Sistem je prenapregnut, ali još uvek ima mesta, nijedan pacijent se ne ostavlja da nije zbrinut", rekao je Kon. 
 
Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković rekla je za RTS da u prijemno-trijažnu ambulantu dolaze pacijenti sa mnogo težom kliničkom slikom, sa uznapredovalim pneumonijama koje odmah zahtevaju stavljanje na kiseonik.
 
Stevanović: Ne lečite se samostalno kod kuće
 
Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema, te da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.
 
"Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu", apelovao je Goran Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica
 
Đukić: Kliničke slike teže nego u prethodnom periodu
 
Direktor Kliničko bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", dr Vladimir Đukić, ukazao je da je zdravstveni sistem prenapregnut i apelovao na građane da veruju lekarima, jer ih oni neće otpuštati ni dan ranije, ni posle onoga što bude potrebno.
 
Đukić je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, preneo da se u KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno nalazi 360 kovid pacijenata, od kojih skoro 90 na intenzivnoj nezi.
 
Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 219.652 osobe, a zabeleženo je 1.949 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci na sajtu covid19.rs.
 
Istakao je da kapaciteti nisu bili nikada popunjeniji nego sada.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: