EU Srbiji šalje do 15 miliona evra za hitne potrebe

Nacionalne vesti - Utorak 31.03.2020 - 12:01

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem o saradnji u suzbijanju širenja koronavirusa i zarazne bolesti Kovid-19, kao i o pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov.

Neophodne saradnja i koordinacija mera FOTO: Getty Images Neophodne saradnja i koordinacija mera FOTO: Getty Images
Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji saglasili su se da su neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.
 
Komesar Varhelji je predsedniku Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe koje će biti finansirane iz tekućih ugovora sa UNOPS-om i UNDP-em i iz programa podrške za evropske integracije.
 
Dodao je i da će biti razmotreno korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da, uz saglasnost Vlade Srbije, bude preusmereno do 57,6 miliona evra iz programa koje su inicijalno opredeljene za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.
 
Predsednik Vučić je komesaru rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv koronavirusa i Kovida-19 finansiranjem hitne nabavke medicinske opreme, kao i  kargo letova kojim se oprema doprema.
 
Dodao je i da računamo na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica ove bolesti.
 
Posebno je zahvalio komesaru na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama Evropske unije koje su najteže pogođene koronavirusom.  
 
Komesar je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja. Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: