Gotovo polovina novozaraženih iz Beograda, u borbi protiv koronavirusa moramo delovati kao tim

Nacionalne vesti - Subota 19.09.2020 - 12:22

Od početka epidemije koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 32.757 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 739 ljudi. Ukupno je testirano 1.063.667 osoba.‬‬ Počela je primena posebnog zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

U Srbiji je hospitalizovana 331 osoba U Srbiji je hospitalizovana 331 osoba
Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 62 osobe, a preminula je jedna osoba. Gotovo polovina novozaraženih, 45 odsto, je sa područja Beograda.
 
U Srbiji je hospitalizovana 331 osoba, a na respiratorima je 20 pacijenata.
 
Juče od 18 časova počela je primena posebnog zdravstvenog nadzora za sve građane koji se vraćaju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, a epidemiolozi ističu da je cilj te mere kontrola prenošenja virusa, kao i da su za prijavu potrebna tri minuta. 
 
Doktorka Darija Kisić Tepavčević navela je da su među povratnicima registrovani prvi slučajevi zaraženih. Istakla je da je u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, troje došlo iz Crne Gore. Bilo je, dodaje, pozitivnih putnika povratnika i iz Hrvatske, Egipta, Turske.
 
Od početka školske godine, u osnovnim školama koronavirus je potvrđen kod 33 učenika i 17 nastavnika, a u srednjim školama zaraženo je 16 učenika i četiri profesora.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da iako podaci govore da je u Srbiji najmirnija situacija u ovom delu Evrope, to ne bi trebalo da izaziva optimizam, nego da nas navede na dodatni oprez.
 
Ističe da na planinama i jezerima postoje oni koji se okupljaju po kafićima, restoranima i splavovima, kao i da kada u jednom gradu postoji veća kontrola sprovođenja mera onda ima slučajeva da se svi sele u susedna mesta i tamo organizuju manifestacije, svadbe i slično. 
 
Imunolog i član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković, kaže za RTS da se očekuje da građani koji se vraćaju u zemlju postupe odgovorno i savesno, kao i da nije suština mere nadzora da policija bilo koga kontroliše, već da svako ima ličnu odgovornost.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: