Gradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima biće zabranjena

Nacionalne vesti - Ponedeljak 21.10.2019 - 13:00

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljuje izmene Zakona o zaštiti prirode kojima će biti zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.

"Do sada je izgrađeno oko 100 mini-hidroelektrana" FOTO: RTS/printscreen
Goran Trivan je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da postoje tri kategorije zaštićenih dobara, i u svima će biti zabranjena gradnja mini-hidroelektrana.
 
"Polemika oko toga traje najmanje dve godine. Potrebno je imati u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima", istakao je ministar za zaštitu životne sredine.
 
Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da građani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.
 
"Jedno papiri, drugo praksa" 
 
Glavni problem kod mini-hidroelektrana nisu one same po sebi, kaže ministar, već realizacija projekta.
 
Prema njegovim rečima, investitori nisu ispoštovali sve standarde.
 
"Da su poštovana sva pravila, ne bi bilo reakcije. Često nema vode u koritu zbog toga... To je pitanje za opštine, lokalne inspekcije. Ispostavilo se da su jedno papiri, a drugo praksa", napominje ministar zaštite životne sredine.
 
Do sada je izgrađeno oko 100 mini-hidroelektrana, a Trivan poručuje da je "Srbija pravna država i neće pristupiti rušenju ako je nešto legalno dobilo dozvolu".
 
"One će biti u obavezi da upodobe svoj rad i da rade po propisima", poručuje ministar. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: