Hag podigao optužnice protiv Tačija i Veseljija, SAD pozdravljaju

Nacionalne vesti - Četvrtak 25.06.2020 - 13:36

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu u sredu je obavestilo javnost da je pre dva meseca, 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

Snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava FOTO: AP Snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava FOTO: AP
U optužnici se navodi da se Tači, Veselji , i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.
 
Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje poverljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.
 
Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se:
 
„Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.
 
Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.
 
Kancelarija predsednika Kosova Hašima Tačija potvrdila je da je on prekinuo putovanje ka Vašingtonu gde je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.
 
U saopštenju je navedeno da je to usledilo "posle javno objavljenog saopštenja Kancelarije specijalizovanog tužioca u vezi sa pokretanjem optužnice", između ostalih, i protiv samog Tačija.
 
Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine, koje je objavila kancelarija Specijalizovanog tužilaštva u Hagu - korak ka pravdi i pomirenju na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta.
 
Kako prenosi Glas Amerike, SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilaštva da se pridržavaju svog mandata i ocenile da je iza te objave proces koji traje 20 godina.
 
"Ovaj korak je neophodan da bi se unapredila vladavina prava i dobila pravda za žrtve na Kosovu, a zemlja se odmakla od ovog strašnog perioda i pridružila evro-atlantskoj zajednici", zaključuje se u saopštenju.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: