Hag ponovo izdao nalog za hapšenje dvoje radikala

Nacionalne vesti - Utorak 14.05.2019 - 12:28

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu (MMKS) saopštio je da nisu ispunjeni uslovi za ustupanje Srbiji predmeta protiv poslanika SRS Petra Jojića i Vjerice Radete i ponovo naložio njihovo hapšenje zbog nepoštovanja suda.

Slučaj ostaje u nadležnosti haškog tribunala FOTO: AP Slučaj ostaje u nadležnosti haškog tribunala FOTO: AP
U saopštenju se navodi da svedoci nemaju volju da svedoče u Srbiji i da će to značajno umanjiti mogućnost tužilaštva da izloži svoj slučaj i da će ugroziti sudski postupak. 
 
Iz Mehanizma navode da će slučaj ostati u njihovoj nadležnosti, da se izdaje novi međunarodni nalog za hapšenje i da se zahteva od Srbije da optužene prebaci u sedište Mehanizma u Hagu.
 
Ovakvu odluku doneo je 13. maja sudija Liu Daćun, koji je u obrazloženju naveo da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ako suđenje bude u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica".
 
Liu je usvojio argument tužiteljke Dijane Elis da su iskazi tih svedoka od vitalne važnosti za održivost tri tačke optužnice protiv Jojića i Radete i istakao da bi to što ne žele da svedoče u Srbiji značajno potkopalo sposobnost optužbe da prezentuje svoje dokaze i ometalo bi ceo proces.
 
- U interesu pravde je da im se sudi u Hagu - obrazložio je sudija.
 
Haški tribunal je u decembru 2015. optužio članove SRS Vjericu Radetu i Petra Jojića, kao i Jovu Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za zastrašivanje svedoka u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.
 
Vjerica Radeta ponovila je da neće dobrovoljno ići u Hag.
 
- Što se mene tiče ništa se nije promenilo. Dobrovoljno ne idem. Štiti me Ustav i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu. Ne verujem da bi neko iz vlasti bio spreman da nas neustavno isporuči, ali to je svakako pitanje za predstavnike vlasti - kaže ona za "Novosti".
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: