Haradinaj menja ploču: Suspenzija na dnevnom redu?

Nacionalne vesti - Sreda 13.02.2019 - 12:18

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj spreman je da na dnevni red sednice vlade stavi pitanje suspenzije takse na robu iz Srbije ako to neko od ministara predloži.

"Očekujem da Haradinaj kaže čarobnu reč" FOTO: Reuters
To je objavila prištinska "Koha".
 
"Haradinaj je, prema važećim pravilima, ustavnim ovlašćenjima i zakonom, do sada obradio sva pitanja na dnevnom redu i nastaviće sa obradom svih pitanja vezanih za dnevni red", izjavila je za "Koha ditore" Donjeta Gaši, Haradinajeva politička savetnica. 
 
Ona je tako odgovorila na pitanje da li će Haradinaj dozvoliti donošenje odluka na sednici vlade u skladu sa demokratskom procedurom, predviđenim pravilima na snazi, ako neko od članova vlade pokrene suspenziju takse na robu iz Srbije. 
 
Ova informacija usledila je nakon što su SAD uputile oštro pismo prištinskim liderima sa zahtevom da ukinu takse Srbiji i BIH i upozorile ih da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo, a ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbednosnih oblika saradnje sa Prištinom.
 
Ljimaj:Tim završio nacrt platforme za dijalog s Kosovom
 
Prištinski tim za dijaloga sa Beogradom završio je nacrt platforme za nastavak tog procesa i dostaviće ga danas predstavnicima institucija, a i potom i parlamentu, najavio je kopredsednik tog tima i zamenik premijera Fatmir Ljimaj, prenela je Koha. 
 
Ljimaj je, kako se navodi, rekao da će nacrt platforme za nastavak dijaloga biti dostavljen parlamentu nakon što nadležne institucije dostave primedbe i predloge za izmenu tog teksta. 
 
Najavio je i da će konačni nacrt platforme biti dostavljen i dvema opozicionim strankama - Demokratskom savezu Kosova i Samoopredeljenju, čiji predstavnici ne žele da budu deo pomenutog tima.
 
"Očekujem da Haradinaj kaže čarobnu reč"
 
Daradan Islam, politički analitičar i poznavalac prištinske političke scene izjavio je danas da očekuje da će premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, konačno izgovoriti "čarobne reči" da ukida meru o nametnutnim stopostotno uvećanim taksama na robu iz Srbije i BiH. 
 
Islam je to napisao na svom profilu na Fejsbuku, a nakon jučerašnjeg najnovijeg pritiska SAD, koja insistira na ukidanju te mere kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga sa Beogradom 
 
Islam smatra da bi odluka o ukidanju nametnutih taksa normalizovala odnose Prištine sa SAD, pomogla razvoju ekonomije na Kosovu i rastu investicija, što bi bila ozbiljna pomoć pre svega ekonomskom rastu i transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. u vojsku. 
 
"Čarobna rečenica doprinela bi poboljšanju situacije", naveo je Islam.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: