Haradinaj reagovao na zahtev za "ujedinjenje Mitrovice"

Nacionalne vesti - Sreda 05.12.2018 - 11:53

Povodom zahteva predsednika opštine Južna Mitrovica Agima Bahtirija za "ujedinjenje Mitrovice", reagovao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

"Jedna opština ne može doneti odluku o sudbini druge" FOTO: Reuters
Haradinaj je rekao da jedna opština ne može doneti odluku o sudbini druge.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome, Haradinaj je rekao da je "to odluka koju je podržao samo jedan organ, tako da Bahtiri i Južna Mitrovica nemaju pravo ni na kakvu odluku o bilo kojoj drugoj opštinu, bez obzira na sve". 
 
"To je njihova volja i želja, a od institucija potom zavisi šta se radi s njima. Imamo mnogo zahteva, ali ne možemo svaki od njih realizovati", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare posle sednice Vlade. 
 
"Svaka opština, na primer Dečani, nema ovlaščenja da donosi odluke o opštini Junik", dodao je on. 
 
Gradonačelnik Opštine Južna Mitrovica, Agim Bahtiri, tražio je od kosovskih institucija da kosovska skupština prosledi predlog za izmenu zakona koji bi omogućio ujedinjenje dva dela grada. 
 
Ističući da su njegovu ideju jedinstveno podržali odbornici opštine Južna Mitrovica, Bahtiri je na "Fejsbuku" napisao da je tražio ujedinjenje grada Mitrovice u jednu opštinu, "kao što je uvek i bio". 
 
Prethodno je savetnik premijera i nacionalni koordinator za lokalnu samoupravu, Besnik Tahiri rekao da zahtev za ujedinjenje treba da podrže obe opštine, i da se jedino tako može otvoriti rasprava, jer - kako je rekao - opština Severna Mitrovica je deo ustavnog i zakonskog uređenja Kosova i bez njene saglasnosti se to ne može promeniti.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: