Hoće li u Srbiji početi vakcinacija dece od 12 do 16 godina? Šta kaže STRUKA?

Nacionalne vesti - Utorak 08.06.2021 - 12:14

Posle američke Uprave za hranu i lekove, zeleno svetlo "Fajzerovoj" vakcini za imunizaciju dece od 12 do 16 godina, dala je i Evropska agencija za lekove.

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock
Rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, kaže da su pedijatri uvek za vakcinaciju.
 
I u Srbiji se razmatra odluka da se vakcinišu deca od 12 do 16 godina. Kako saznajemo, juče je kompanija "Fajzer" podnela zahtev našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.
 
Doktorka Olivera Ostojić kaže za RTS da su predijatri uvek za imunizaciju dece.
 
- Vrlo dobro znamo da su u obaveznom kalendaru vakcinacije vakcine protiv bolesti koje su bile sa komplikacijama, negde i smrtonosne, a iskorenjene su i zahvaljujući njima mi imamo zdravu decu - navodi Ostojićeva.
 
Naglašava da je pedijatrijski stav – vakcinisati sve što može da poremeti kvalitet života, rast i razvoj naše dece.
 
- Apsolutno smo za to da decu od 16 godina treba vakcinisati, teških kliničkih slika je najviše bilo baš u tom uzrastu, oni se najviše kreću i najdruštveniji su, -dodaje Ostojićeva.
 
- A i od 12. godine treba razmišljati o toj vakcini, jer i ta deca su ugrožena i prenosioci su infekcije. Videli smo da je vakcina i sigurna i bezbedna i da nema nikakvih komplikacija osim nekih lokalnih reakcija koje su normalne posle svake vakcinacije. Pedijatri su uvek za imunizaciju- poručuje doktorka.
 
Navela je i da već nedelju dana nemaju pacijente u Dečjoj kovid bolnici u KBC "Dr Dragiša Mišović".
 
-Nemamo novih prijema, pacijente smo otpustili, pre par dana je izašao poslednji pacijent, beba iz Novog Pazara - kaže Ostojićeva.
 
Ističe da imaju dobru organizaciju u dve odvojene zgrade, tako da su počeli da zbrinjavaju nekovid pacijente.
 
-U jednom delu smo otvorili ambulante i tu nam sada najčešće dolaze postkovid pacijenti. Tu ih pregledamo, radimo neke laboratorijske analize, rendgen pluća, spirometriju da vidimo šta se dešavalo sa decom posle kovid infekcije - zaključila je doktorka.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: