Irinej: SPC protiv podela i nove granice

Nacionalne vesti - Sreda 06.02.2019 - 11:29

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu i za većinu stanovništva nisu prihvatljivo rešenje, jer Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA Novosti“.

Taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC FOTO: Printscreen Taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC FOTO: Printscreen
„Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“, rekao je patrijarh tokom posete Moskvi. On je istakao da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.
 
„To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC“, rekao je patrijarh, prenosi Sputnjik. On se osvrnuo i na pitanje stvaranja „nove crkve“ u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se vidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice. „Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo“, istakao je.
 
Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: