Iz Kine stiže šest dronova

Nacionalne vesti - Ponedeljak 17.09.2018 - 08:01

Srbija će u utorak parafirati važan ugovor o nabavci modernog naoružanja. Dve bespilotne letelice "ving lung" biće ubojite

Borbeni dron Borbeni dron"ving lung" FOTO: Errymath
Srbija će od Narodne Republike Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije od čega su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike - saznaju "Novosti".
 
Tako je u predvečerje ugovaranja posla veka sa azijskim džinom, vrednog čak tri milijarde dolara, sa infrastrukture, energetike i industrije, saradnja iznenada skliznula i na vojno polje od čega će najviše koristi imati oružane snage naše zemlje.
 
Kako saznajemo, Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman sa našom vojskom i detalji bi trebalo da budu poznati tokom pregovora Si Đinpinga i Aleksandra Vučića kojem je u nedelju, na početku izuzetno značajne posete, priređen doček sa najvišim vojnim počastima na pekinškom aerodromu.
 
Prema saznanjima našeg lista, tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern "Čangdu", koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine). Ovu kompaniju posetila je pre nešto više od dva meseca visoka vojna delegacija Srbije, a tokom obilaska predstavljene su im mogućnosti njihovih dronova.
 
Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna jeste "jilong 2", poznata i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2". Reč je o unapređenom dronu, namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.
 
Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi. Lista korisnika ove moderne tehnike je podugačka, a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija... Kineski dronovi stekli su i borbeno iskustvo u više sukoba u svetu i po gotovo svim parametrima - dobro su se pokazali. Cena jedne bespilotne letelice iz familije "ving lung", prema globalnom nezvaničnom cenovniku vojne tehnike, dostiže i - milion dolara.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: