Janković: Necivilizacijski je da se neko u bolnici zarazi od nevakcinisanog zdravstvenog osoblja

Nacionalne vesti - Ponedeljak 23.08.2021 - 12:10

Profesor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu rekao je za RTS da će Krizni štab i Vlada ići u pravcu kovid propusnica.

FOTO: RTS/Screenshot FOTO: RTS/Screenshot
Mi ćemo se truditi da održimo Klinički centar u Nišu u nekovid režimu, što je vitalno važno za pacijente, ali to će biti teško - naveo je Janković i napomenuo da se u Centar u Kruševcu slivaju pacijenti iz čitavog kraja.
 
Za stručnjake koji prate situaciju povećan broj pacijenata nije iznenađenje, jer se na osnovu neke vrste stihije sredinom jula to moglo i očekivati.
 
- Imamo teške pacijente, starije, koji zahtevaju duže lečenje, mlađi imaju uglavnom lakšu kliničku sliku, ali ima i pojedinaca u teškom stanju - rekao je Janković.
 
Govoreći o početku školske godine, kaže da na neki način treba motivisati i čak izvršiti pritisak na prosvetne radnike da se vakcinišu, i možda će to motivisati i roditelje da vakcinišu i decu.
 
Janković smatra da će Krizni štab, koji zaseda sutra, i Vlada ići u pravcu kovid propusnica.
 
- Nešto se mora učiniti, mislim da smo dostigli maksimum sa vakcinacijom, ne mislim da se sada može još mnogo toga učiniti apelima - naveo je i dodao da je necivilizacijski da neko dođe u bolnicu, da ne može da se vakciniše iz zdravstvenih razloga i da ga zarazi zdravstveno osoblje.
 
Najviše vakcinisanih, bar jednom dozom vakcine protiv virusa korona, nalazi se među građanima starosti između 70 i 79 godina - 78,6 odsto.
 
U populaciji između 18 i 24 godine vakcinisano je 15 odsto, 33,6 odsto među građanima starosti između 25 i 49 godina, a 49,9 odsto među onima od 50 do 59 godina.
 
Kada su u pitanju deca mlađa od 17 godina, protiv virusa korona je vakcinisano 0,3 odsto.
 
Govoreći o motivaciji mladih, kaže da su Englezi imali velike akcije vakcinacija na stadionima velikih klubova i apelovao na mlade da ne potpadaju pod uticaje, jer trenutno u ovoj situaciji rezultat će biti samo gubitak života.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: