Još 54 zaraženih: Za dva dana novi metod borbe protiv Covid-19, testiranja u domovima zdravlja

Nacionalne vesti - Utorak 24.03.2020 - 16:56

Zaraženo je još 54 pacijenata, 27 je u bolnici, a 21 na respiratoru sa ozbiljnim tegobama, rekao je ministar Zlatibor Lončar

I pored povećanog testiranja važno je socijalno distanciranje Foto: G. Mitić/OK Radio I pored povećanog testiranja važno je socijalno distanciranje Foto: G. Mitić/OK Radio
U Republici Srbiji je do 15 časova 24. marta 2020. godine registrovano ukupno 301 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopšteno je na konferenciji za medije u Vladi Srbije.
 
Zaraženo je još 54 pacijenata, 27 je u bolnici, a 21 na respiratoru sa ozbiljnim tegobama, rekao je ministar Zlatibor Lončar
 
U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do danas u 15 sati testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će se za dva dana preći na novi metod borbe protiv korona virusa, što podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.
 
"Već je izdat nalog svim domovima zdravlja da će morati da imaju po jedna objekat u kojem će morati da imaju rendgen aparat i aparat za laboratoriju kako bi se proverila krvna slika. Tu će dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani", rekao je Lončar na konferenciji za medije.
 
Ističe da će epidemilozi određivati ko treba da dođe u dom zdravlja da se testira u za to tačno određene prostorije.
Za tu strategiju smo se opredelili, a na osnovu iskustava u Kini, napomenuo je ministar.
 
"Oni su isto radili u početku kao i mi i menjali strategiju. I smatraju da bi bilo dobro da ovu strategiju promenimo i da napadnemo virus, a ne da idemo na odugovlačenjem. To je strategija koja kreće u roku od dva dana i sada pripremamo sve što je neophodno za to", objasnio je Lončar.
 
On kaže da Kinezi sada obilaze te prostorije, pošto u njima treba obezbediti posebne uslove.
 
Podseća da je juče, u konsultaciji sa kineskim lekarima, doneta odluku da se pređe na novi metod borbe sa korona virusom, a koji podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.
 
I pored povećanog testiranja važno je socijalno distanciranje
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da danas da će se, na osnovu odluke o masovnom testiranju, testirati oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procene da treba da se testiraju, a epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević istakla je da su, pored povećanja indikacija za testiranje, i dalje mere socijalnog distanciranja i kućne izolacije osnova u borbi protiv korona virusa.
 
Lončar je istakao da odluka o testiranju neće biti nikakva privatna odluka, i da naši epidemiolozi u saradnji sa kineskim stručnjacima imaju tačne prodecure i pravila po kojima će testirati.
 
"Opredelili smo se za strategiju koja se slučjano zove « masovno testiranje. Da ne misli neko da će neko da nekog juri po ulici da ga testira. Donosiće se odluka ko se testira u zavisnosti od osobe koja je pozitivna na infekciju korona virusom i njenim kontaktima", objasnio je on.
 
Lončar je kazao da se iz tog razloga pripremaju domovi zdravlja, kako bi lica za koja se kaže da treba da se testiraju, mogu da odu u najbliži dom zdravlja.
 
Svaki dom zdravlja, prema njegovim rečima, imaće po jednog epidemiološkog tehničara iz nadležnog zavoda, koji će uzimati analize.
 
Epidemiolog dr Kisić-Tepavčević je rekla da su mere samoizolacije ključne i pored povećanja testiranja, jer nema svrhe da se svako jutro svi testiraju, ako će se posle kretati.
 
Povećani obim testiranja odnosi se pre svega na zdravstvene radnike i osove koje su imale kontakt sa inficiranim licima, dodala je Kisić-Tepavčević.
 
Najavila je da će u narednim danima biti razrađena procedura.
 
Ona je istakao da koliko god da se zadržava virus u spoljašnoj sredini, virus može da se razmožava samo u našem organizmu.
 
Lončar je, upitan za karantin za osobe koje su lako obolele, rekao da, kadabudu pripremljeni resursi za to, za dva do tri dana, svi oni koji su pozitivni biti smešteni u tim kapacitetima.
 
Međutim dodao je da, ako je nekome ostalo dva do četiri dana do isteka karantina, nije u redu da se šalje na drugo mesto, i da se stručnjaci u tome slože zdravom logikom.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: