Kako će se slaviti Vaskrs: Crkve zatvorene za vernike, liturgija na TV

Nacionalne vesti - Petak 10.04.2020 - 12:12

Vernici Srpske pravoslavne crkve će predstojeći Vaskrs, koji pada 19. aprila, po svemu sudeći prvi put dočekati bez odlaska u crkvu zbog zabrane kretanja za sve tokom celog vikenda usled epidemije koronavirusa, koja je u jeku.

Na Veliki petak vernici će moći da odu na službu FOTO: D. Ristić/OK Radio Na Veliki petak vernici će moći da odu na službu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Policijski čas, podsetimo, počinje u petak u 17 časova i traje do ponedeljka u pet časova, a isto će važiti i naredne sedmice, što znači da će oba Vaskrsa - i katolički, koji je sad u nedelju, i pravoslavni, koji je sledeće nedelje - ljudi provesti u svojim kućama. Ovo je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je poručio da građani treba da se spreme za to da za Uskrs i Vaskrs neće biti porodičnih okupljanja, piše Kurir.
 
Iako SPC još nije zvanično dala upute vernicima kako će usled novonastale situacije obeležiti Vaskrs, Kurir saznaje da će vernici imati priliku da vaskršnju liturgiju prate iz svojih domova na nekom od kanala RTS i TV Hram, dok će pričešće moći da obave u svom domu na Veliki petak do 17 časova ili od ponedeljka, drugog dana Vaskrsa, to jest u vremenu kada nije na snazi policijski čas.
 
- Na Veliki petak vernici će moći da odu na službu, ali moraće da poštuju mere Vlade. Dakle, u crkvu će moći da uđu po dva vernika i oni će se smenjivati. Moći će da budu u porti crkve ili hrama, da poštuju mere rastojanja od dva metra i da ne prave gužvu. Biće određen i sveštenik koji će proveravati da li se mere poštuju, a to će moći da kontroliše i policija. Isto će važiti i za liturgije koje će biti služene za Vaskršnji ponedeljak i utorak - navodi sagovornik Kurira iz SPC.
 
On je dodao i da će vernici morati da nose zaštitne maske i rukavice, a da će oni koji ne budu nosili biti vraćeni.
 
- Na Vaskrs će na nekom od kanala RTS i na TV Hram biti prenos liturgija, biće prenos i ponoćne liturgije. Liturgije će biti bez prisustva vernika, a biće služene tamo gde sveštenici stanuju, u porti crkve, kao i u manastirima gde žive monasi - naveo je naš izvor.
 
On objašnjava da vernici mogu da pozovu sveštenika da ih pričesti u njihovom domu kada nije na snazi policijski čas.
 
- Osvećenje vaskršnjih vodica odlaže se za jul, a preporuka je da se za vaskršnji praznik koristi bogojavljenska vodica - naveo je naš izvor i dodao da u ovoj vanrednoj situaciji nije greh ne otići na liturgiju, niti ako se ne ofarbaju jaja.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: