Ko je kako glasao o Ukrajini, a ko se predomislio: Detalji sa sednice Vlade

Nacionalne vesti - Petak 25.02.2022 - 12:50

Članovi Vlade Srbije na jučerašnjoj sednici na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlučili su da neće prihvatiti predlog Evropske unije da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, odnosno da apeluje na poštovanje međunarodnog prava.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema saznanjima portala nova.rs, ovo glasanje nije proteklo baš glatko. 
 
Evropska unija je donela deklaraciju o restriktivnim merama u odnosu na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. O njoj se razgovaralo na sednici Vlade kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
On je za deklaraciju pitao ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović. Prema našim saznanjima, ona je rekla da bi to Vlada trebalo da usvoji jer Srbija i nije članica Evropske unije, te da zbog toga svakako ne bi bilo problema.
 
 
Za deklaraciju EU glasale Mihajlović i Joksimović
 
Izvor Nova.rs navodi da je zatim usledila žučna rasprava između njih dvoje.
 
Vučić je zatim rekao premijerki Ani Brnabić da Vlada treba da se izjasni o tome, nakon čega je ona ministre pozvala da se izjasne.
 
Kad je pitala ko je za, ruku su podigle ministarke Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, ali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
Svi socijalisti, odnosno ministri Branko Ružić i Novica Tončev, bili su uzdržani. Ostali ministri su glasali protiv usvajanja deklaracije EU.
 
 
Kako se predomislio Zlatibor Lončar
 
Tada se ministar zdravlja Zaltibor Lončar predomislio.
 
Rekao je da povlači svoj glas ZA i da glasa "onako kako predsednik odluči".
 
Na sastanku u Nemanjinoj, kako se saznaje, nije uopšte bilo govora o sankcijama Rusiji. Iza većinske odluke da se odbije predlog EU da Srbija apeluje na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine nisu stali ministri iz redova SPS, Branko Ružić i Novica Tončev, koji su tokom glasanja ostali uzdržani.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo danas da saopšti ovaj stav javnosti, nakon još jedne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim će takođe razgovarati o situaciji u Ukrajini.
nova.rs/OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: