Kocijančič nakon izjave Kurtija da neće razgovarati sa Srpskom listom: Mora se poštovati Ustav pri formiranju nove kosovske vlade

Nacionalne vesti - Petak 11.10.2019 - 12:00

Portparolka EU Maja Kocijančič poručila je danas da se pri formiranju nove kosovske vlade mora poštovati Ustav Kosova.

"EU se raduje formiranju nove vlade, ali.." FOTO: europe.eu
Izjava Kocijančič dolazi nakon izjave Aljibina Kurtija, predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za premijera, da pri razgovorima o formiranju nove kosovske vlade neće razgovarati sa predstavnicima Srpske liste, prenosi Insajder.
 
“Mora se poštovati Ustav kako bi se formirala vlada. EU se raduje formiranju nove vlade čim se dovrše odgovarajuće procedure. Ovo je važno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi rad na reformama za podršku ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini zakona, u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i na dijalogu sa Beogradom koji će voditi EU”, rekla je Kocijančić.
 
Kako je objavila Gazeta ekspres, a prenosi Kosovo online, portparolka EU je navela da EU očekuje da svi politički akteri ostanu posvećeni tim procesima, koji su od suštinske važnosti za budućnost Kosova, da “napreduju na njegovom evropskom putu i što je najvažnije u korist građana Kosova i celog regiona”.
 
Dan nakon što je Samoopredeljenje izašlo kao pobednik izbora, lider te stranke Aljbin Kurti, lider tog pokreta koji je osvojio najviše glasova na kosovskim izborima, izjavio je za N1 da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova o formiranju kosovske vlade, ali da neće razgovarati sa Srpskom listom.
 
Na pitanje da li će vladu formirati sa Srpskom listom, on je rekao da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, obrazloživši to time da Srpska lista nije politička partija, već država.
 
“Inače naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takvima, kao prema zajednicama, a ne kao stranke”, naveo je Kurti.
 
Prema kosovskom Ustavu, u vladi od 12 ministarstava, srpskoj zajednici sleduje bar jedan ministar kojeg mora da odobri većina poslanika manjinskih zajednica i to bez obzira na raspoloženje i volju mandatara. To znači da uprkos izjavama Kurtija da neće sarađivati sa Srpskom listom jedno ministarstvo će pripasti njihovim predstavnicima.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: