Komisija za analizu smrti od kovida obuhvatiće i umrle van bolnica

Nacionalne vesti - Subota 29.05.2021 - 11:55

Član Komisije za analizu smrtnih ishoda nastalih kovidom 19 Mirsad Ðerlek kaže da će radom Komisije biti obuhvaćeni i oni umrli koji se nisu lečili u bolnici.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Ðerlek je rekao da su predsednik Republike, premijerka i ministar zdravlja od samog početka zauzeli ozbiljnu strategiju u borbi protiv kovida.
 
Naveo je da je jedno od obećanja bilo da će se, kada se steknu uslovi, izvršiti i analiza broja ljudi koji su izgubili život od kovida 19.
 
"Nemamo šta da krijemo i želimo da vidimo šta se dogodilo u toku epidemije", istakao je Ðerlek i dodao da će Komisija raditi transparentno.
 
Prema njegovim rečima, očekuje od predsednice Komisije Verice Jovanović, direktorke "Batuta", da će zakazati sednicu tokom vikenda, najkasnije u ponedeljak, kada će biti napravljen model kako će se raditi.
 
Ðerlek je naveo da je jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti obdukcija, ali da obdukcije nisu vršene zbog preporuke SZO, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze.
 
Zato će osnovni dokument koji će pomoći u analizi biti dokument o smrti iz kojeg će biti crpeni svi podaci za analizu.
 
Ðerlek je naveo da će biti obuhvatićeni slučajevi gde je korona virus direktan uzrok smrti, ali i oni koji nisu bili PCR pozitivni, ali je njihova klinička slika odgovarala korona virusu. Takođe, biće obuhvatićeni i oni koji se nisu lečili u bolnici, a takvih nije mali broj i gde su mrtvozornici konstatovali smrti.
 
Ðerlek je zamolio da se ne vrši pritisak na komisiju.
 
"Posao će biti težak, građani Srbije imaju pravo da čuju istinu i mi ćemo se truditi da posao uradimo kako treba", izjavio je Ðerlek.
 
Naveo je da će danas biti pređena brojka od dva miliona revakcinisanih punoletnih građana Srbije i dva i po miliona onih koji su primili prvu dozu.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: