Kon: Aktivnost koronavirusa u padu, vreme da se vakciniše mlađe stanovništvo

Nacionalne vesti - Ponedeljak 03.05.2021 - 11:17

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je aktivnost koronavirusa u padu, čak i u velikim gradovima Srbije, navodeći da je zbog toga sada vreme da se vakcinišu mlađe kategorije stanovništva.

"Sada je pravi trenutak" FOTO: Screenshot
Kon je za televiziju Prva rekao da je opadanje broja novoinficiranih tim virusom dobra vest, ali da na pad ima uticaj manji broj testiranih usled uskršnjih praznika.
 
„Najbolje je sačekati da prođu praznici da bi se sagledala prava situacija“, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.
 
On je ocenio da praznici neće imati uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji.
 
„Ne mislim da će praznici imati nekakvog uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji. Treba da budemo ponosni na sebe, prvenstveno Beograd, gde je trenutno vakcinisano 43 odsto punoletnog stanovništva“, rekao je Kon.
 
"Moram da kažem da se mi nalazimo u trenutku, koji je bukvalno dobitni trenutak, to je trenutak kada aktivnost virusa pada, čak i u gradovima pada, i to je povoljno za vakcinaciju, posebno za vakcinaciju mlađih ljudi, koji su 'motor' prenošenja", rekao je Kon, gostujući na Televiziji Prva.
 
Kon se osvrnuo i na vakcinaciju trudnica, i rekao je da je još rano pričati o tome, jer takvih slučajeva praktično da nema.
 
"Mi sada tek imamo prva istraživanja koja se po tom pitanju tek pojavljuju. Strukovna udruženja su jasno dala preporuke za vakcinaciju".
 
Epidemiolog je rekao da je to normalno jer kada se pojavi nova vakcina, on ne može da kaže da je za trudnice jer tako nešto nije ispitivano, i da to tek kasnije dolazi na dnevni red.
 
"Nema dovoljno podataka za trudnice, dmeđutim, sa druge strane, činjenica je da nežive vakcine, kao što su ove ne mogu da štete plodu".
 
On je rekao da je vrlo jasno da postoji jedna grupa žena koje su u trudnoći, i one trebaju da znaju kada prime vakcinu, ta vakcina ne samo da štiti njih od ove bolesti, već i dete.
 
"Mi znamo da je vrlo mala verovatnoća da se virus prenese na dete, međutim bilo je slučajeva zaražavanja dece tokom trudnoće".

 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: