Kon: "Daleko smo od kraja"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 28.02.2022 - 13:40

Beograd -- Epidemiolog Predrag Kon rekao je da smo daleko od toga da možemo da se opustimo i najavimo kraj epidemije, kao i da je strašno samostalno ukidanje mera.

"Nalazimo se u završnici" FOTO: Screenshot
"Nalazimo se u završnici, a najgore je u samoj završnici nečega da se dogodi neka teška forma bolesti, zato treba apelovati na ljude da poštuju mere", poručio je Kon.
 
Vakcinisanost je, kako kaže, nedovoljna i Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju više od 80 odsto vakcinisanih, pa mogu da razmišljaju o potpunom ukidanju mera. 
 
 Prema njegovim rečima, ono što se može pretpostaviti, ako se pad pozitivnih nastavi, da će u drugoj polovini marta broj obolelih biti trocifren.
 
"Optimistički je ono što se može naslutiti ako ne dođe do iznenađenja i pojave novih varijanti", naveo je Kon.
 
Sa omirkonom smo kako dodaje, u ovom talasu, videli blažu kliničku sliku, ali su stariji popunili bolnice i smrtnost se zadržala na visokom nivou.
 
Kon kaže da su mere snazi, ali da stalno treba opominjati, a cilj mera je da se smanji prenos i ubrza pad.
 
"Mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je realnost, to traži velike analize", rekao je Kon i naglasio da ne možemo da se osećamo mirno kao oni koji su dosegli 80 odsto obuhvata vakcinacije.
 
Kon navodi da je već jasno ko treba da primi četvrtu dozu.
 
Najlogičnije je da se daje starijima, ali kako ćemo pokrenuti, to je večito pitanje, ističe Kon.
 
"Antivakcinalni ambijent treba da se potisne, jer ćemo se boriti sa ovim dugi niz godina", napominje Kon. Krajem ove nedelje biće dve godine otkako je saopšteno da je i u Srbiji potvrden prvi slučaj koronavirusa.
 
Od tog 6. marta 2020. godine pozitivan nalaz testa imala su 1.908.272 građanina.
 
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: