Kon: Logično da nevakcinisani pohađaju onlajn nastavu

Nacionalne vesti - Petak 06.08.2021 - 12:48

BEOGRAD — U Srbiji je sve veći broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou. U četvtrak je zvanično zabeleženo 579 novih slučajeva, a raste i broj hospitalizovanih: trenutno su na bolničkom lečenju 574 pacijenta, a na respiratorima je desetoro.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Broj vakcinisanih ne raste brzinom kojom rastu novozaraženi. Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.690.452 državaljna Srbije, a drugu dozu 2.581.419. U ponudi su Fajzer, Astra Zeneka, Sputnjik V, Sinofarm vakcine, a Fajzerova je odobrena i za decu stariju od 12 godina.
 
Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je da "jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina - oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi", prenosi Fonet.
 
Kon je u intervjuu za Kurir rekao da takvu odluku mora da donese Ministarstvo prosvete.
 
"Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih", kazao je Kon.
 
Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete trebalo bi da reši i problem nastave za mlađe od 12 godina.
 
"Najverovatnije će biti da učenici od prvog do četvrtog razreda idu na nastavu, a petog i šestog da kombinuju dan onlajn, dan nastava. I nošenje maski je obavezno", naveo je Kon.
 
Krizni štab je na poslednjoj sednici najavio da će odluka o načinu održavanja nastave biti doneta u nedelji pred planirani početak škole, a ministar prosvete Branko Ružić je potom nagovestio da je u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije moguće ponavljanje modela nastave od prošle godine, odnosno kombinacije onlajn i nastave uživo.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je za Danas da će septembar biti "test" koliko su se sprovodile mere protiv koronavirusa i koliki su rezulati vakcinacije.
 
„Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo će se nastaviti“, rekao je Tiodorović u intervjuu za list „Danas“.
 
On je ocenio da još nije situacija da se uvode nove restrikcije, ali da treba poštovati postojeće.
 
Tiodorović ističe da se sada mora ubrzati vakcinacija, ne samo među mladima već i radno aktivnim stanovištvom. Rekao je da su neki članovi Kriznog štaba predložili da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike, ali takva odluka nije doneta.
FoNet, OKRadio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: