Koncept "da se svi zarazimo" bio bi pogrešan korak

Nacionalne vesti - Nedelja 10.05.2020 - 12:25

Epidemija još uvek traje i oslabljena je, dok za virus još uvek ne možemo tvrditi da je oslabio, kaže imunolog Srđa Janković i podvlači da epidemija i dalje nije gotova i neće biti dokle god se virus prenosi u zajednici.

U svetu postoje žarišta koja su tek u razbuktavanju FOTO: Free Images U svetu postoje žarišta koja su tek u razbuktavanju FOTO: Free Images
- Izbegavanje kontakata i zaštita još uvek su ključ prevencije zaražavanja, samim tim, i privođenja epidemije kraju – kaže imunolog. Podvlači da ukidanje vanrednog stanja ne znači kraj, već samo završetak jedne faze, a da preventivne mere moraju da nam ostanu ugrađene u svesti.
 
Srđa Janković kaže da u svetu postoje žarišta koja su tek u razbuktavanju (Rusija, Velika Britanija), da će ih možda biti još, te da ne možemo očekivati skori kraj pandemije. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da ovo nije „početak kraja“, već „kraj početka“ pandemije. U Srbiji ćemo, kako ističe, epidemiju privesti kraju isključivo pridržavanjem preporučenih mera.
 
- Kraj epidemije bilo koje bolesti proglašava se kada 28 vezanih dana nemamo nijednog zaraženog. Trajanje je određeno na osnovu dvostrukog perioda maksimalne inkubacije koji iznosi 28 dana i upravo je ovo zvanični kriterijum za odjavljivanje epidemije. S druge strane, pandemija neće biti ukinuta dokle god bilo gde u svetu bude cirkulisao virus. Mi epidemiju možemo odjaviti lokalno, ali moramo se prema njoj odnositi obazrivo, moramo stražariti i sprovoditi epidemiološki nadzor u celoj zemlji – kaže Janković.
 
Ocenjuje da nas od ukidanja epidemije, ako sve prođe kako treba, dele nedelje – kaže Janković.
 
Govoreći o vakcini za korona virus i tome kada će se pojaviti na tržištu, Janković kaže da ona mora proći klinička ispitivanja, čime se dokazuje njena delotvornost i bezbednost. Ovo je jako dug proces koji je nemoguće ubrzati bez poštovanja svih važećih etičkih normi i standarda.
 
- Ako i imamo mogućnost da ubrzamo taj proces, on se nikada ne može ubrzati preko granice da se istraživačka i lekarska etika ispoštuju bezrezervno. Zato vakcinu ne možemo dobiti tako brzo – kaže dr Janković, dodajući da nije realno da vakcina stigne pre sledeće godine.
 
- Vakcine mogu da se naprave za nekoliko meseci, ali ne može se tvrditi da je potpuno delotvorna i bezbedna – kaže imunolog.
 
Kada je reč o izjavi prof. dr Branimira Nestorovića da bi trebalo sve pustiti da se zarazimo korona virusom, Janković kaže da kolektivni imunitet jeste važan, ali da cilj ne treba da nam bude da ga gradimo što brže.
 
- Nisam imao prilike da diskutujem sa svojim dragim učiteljem, prof. Nestorovićem, kojeg beskrajno poštujem kao jednog od naših najboljih lekara, video sam izjavu samo u formi u kojoj je preneta. Nisam stigao da ga pitam šta je mislio, ali sa onim što je preneto u medijima ne može da se složi niko. Ubrzavanje kolektivnog imuniteta značilo bi ugrožavanje života ljudi. O ovome ćemo diskutovati i tražiti optimalan put u prevenciji, ali ako me pitate da li treba da svi izađemo napolje i zarazimo se kako bismo stekli kolektivni imunitet, taj koncept smatram problematičnim i bio bi pogrešan korak – kaže Janković.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: