Korona virus: Još 27 zaraženih u Srbiji

Nacionalne vesti - Ponedeljak 23.03.2020 - 15:54

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova, testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi koronavirus.

Još 27 slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 249 Još 27 slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 249
Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih osam ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.
 
U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" do sada su testirane ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
 
Ukupno 16 pacijanta je na respiratorima. Dvoje u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, osmoro u Klinici za infektivne i tropske bolesti.
 
Hospitalizovano je 125 pacijenata u Srbiji – 11 u KC Vojvodine, 17 u KC Niš, devet u KC Kragujevac, 22 u Klinici za infektivne i tropske bolesti, 57 u KBC "Dragiša Mišović" i devetoro na pulmologiji.
 
Zaključno sa presekom od jučerašnjeg dana, prosečni uzrast svih osoba kod kojih je potvrđen koronavirus u Srbiji je oko 50 godina i dve trećine su muškarci, navela je Darija Kisić Tepavčević, direktorka Instituta "Batut".  
 
Epidemiolog Predrag Kon istakao je da Srbija ima šta da nauči od kineskih stručnjaka koji su došli u Srbiju, ali su i oni prihvatili neke specifičnosti kod nas.
 
Kon je naveo i da su oni pitali da je naše stanovništvo discilinovano, na šta su domaći epidemiolozi rekli da ne bi baš moglo tako da se kaže, ali da se svakako sve više disciplinujemo uz vrlo snažne mere koje nikom ne padaju lako.
 
Poručio je da je najvažnije da izolacija funkcionše, ali da su kineski stručaci rekli da izolacija lakih slučajeva kod kuće dovodi do prenošenja virusa i da se snažno preporučuje da oni budu čvrše izolovani. Kon je istakao da će se to uzeti u razmatranje.
 
Za 17 časova zakazani su sastanci kriznih štabova sa stručnjacima iz Kine.
 
Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, kojem predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, i Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Kovid-19 po privredu, kojem predsedava predsednik Aleksandar Vučić, sastaće se sa stručnjacima iz Kine.
 
Nakon sastanka, u 18 časova očekuje se konferencija za medije u Palati "Srbija".
 
Tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je zabeležen ukupno 51 slučaj zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj inficiranih bio 222.
 
Od posledica zaraze koronavirusom preminule su dve osobe u Srbiji – muškarac (59) iz Kikinde i baka (92) iz Beograda.
 
Oba pacijenta su, prema podacima nadležnih, imala i druge hronične bolesti.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: