Korona virus: Nema ublažavanja mera u Srbiji

Nacionalne vesti - Utorak 09.02.2021 - 13:51

U danu kada je u Srbiji počela masovna revakcinacija, Krizni štab je odlučio da postojeće mere ostanu na snazi.

"Moramo da izdržimo još neko vreme" FOTO: Profimedia
U danu kada je u Srbiji počela masovna revakcinacija, Krizni štab je odlučio da postojeće mere ostanu na snazi, a naučnici Svetske zdrastvene organizacije kažu da da nisu našli dokaze da je korona virus u decembru 2019. cirkulisao van riblje pijace sa koje je navodno počela da se širi zaraza.
 
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 1.960 novih slučajeva zaraze, a preminulo je još 13 ljudi. Broj preminulih od početka pandemije je 4.139, a zaraženo je ukupno 409.841.
 
U Srbiju je u utorak ujutru stigao novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik, prenela je Radio-televizija Srbije.
 
„Već sam rekao da nam 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi smanjio prisustvo virusa na pojedinačne slučajeve“, rekao je epidemiolog Predrag Kon posle senice Kriznog štaba.
 
Šta se dešava u Srbiji?
 
Broj novozaraženih u Srbiji se ne smanjuje, a prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je preminulo još 13 ljudi. Registrovano je 1.960 novih slučajeva zaraze, od 10.458 testiranih uzoraka.
 
Od početka pandemije preminulo je 4.139 pacijenata, a zaraženo je ukupno 409.841.
 
Broj ljudi u bolnicama je 3.818, a na respiratorima je 128 pacijenata.
 
Krizni štab Srbije doneo je odluku da ne menja postojeće mere.
 
Epidemiolog Predrag Kon rekao je da epidemiološka situacija pokazuje „stabilnost na visokom nivou, ali da se vidi blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata“.
 
„Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, rekao je Kon.
 
Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji je moguće preko portala e-Uprave, kao i telefonom preko pozivnog centra na broj 0800 222 334.
 
Zlatibor Lončar ministar zdravlja rekao je da ne misli da se mere poštuju dovoljno.
 
„Svima je jasno ako imamo ove rezultate da se mere ne poštuju“, dodao je on.
 
On je apelovao na sve koji su primili prvu dozu vakcine da se ne opuštaju, jer nisu odmah zaštićeni.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: