Korona virus: Ozbiljna situacija u Novom Pazaru i Tutinu, na snazi nove mere u Beogradu

Nacionalne vesti - Utorak 30.06.2020 - 12:56

U danu kada je u Beogradu na snagu stupila obaveza nošenja maski i u zatvorenom prostoru, a premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Novom Pazaru gde je situacija veoma ozbiljna, Indija je saopštila da će početi testiranje vakcine protiv korona virusa na ljudima.

Indija testira vakcine na ljudima FOTO: EPA Indija testira vakcine na ljudima FOTO: EPA
Situacija u Srbiji nastavlja da se pogoršava – u poslednja 24 sata registrovana su još 242 nova slučaja zaraze, četiri osobe su umrle, pa je broj preminulih porastao na 274.
 
U Americi je takođe zabeležen rast broja slučajeva novoobolelih, zbog čega su brojne savezne države rešile da stanu sa popuštanjem mera, pa su tako u Teksasu i Kaliforniji barovi ponovo zatvoreni.
 
Indija je saopštila da u julu kreće da testira vakcinu na ljudima, ali nije saopšteno koliko dobrovoljaca učestvuje u ovom istraživanju kompanije Barat Biotek. Prethodno su testovi na životinjama dobro prošli i nije bilo negativnih posledica, tvrde u ovoj kompaniji.
 
U svetu je registrovano više od 10,2 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je više od 504.000 ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.
 
Šta se dešava u Srbiji?
 
Prema poslednjim podacima u Srbiji je zabeleženo 242 nova slučaja zaraze, a u poslednja 24 časa testirano je 7.150 ljudi.
 
Od početka epidemije potvrđeno je 14.288 slučajeva, dok je broj aktivnih slučajeva 1.433, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut.
 
Na respiratorima se trenutno nalazi 36 osoba, a umrlo je ukupno 274.
 
Na području grada Beograda od danas je obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima – tržnim centrima, restoranima, noćnim barovima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, odlučio je Krizni štab.
 
Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoju specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na korona virus, prenosi Blic.
 
I u Kraljevu raste broj zaraženih – prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje od 33 uzorka koji su poslati na analizu, 16 je pozitivno. To je najveći broj novoobolelih u jednom danu od početka epidemije.
 
Od 17. juna registrovano je 60 obolelih od Kovida 19 i taj broj je sada premašio ukupan broj registrovanih slučajeva u martu, aprilu i maju.
 
Vanredna situacija u Vranju, Kragujevcu i Novom Pazaru
 
Zbog povećanja broja zaraženih korona virusom lokalne vlasti u Vranju, Kragujevcu i Novom Pazaru donele su odluku o uvođenju vanredne situacija.
 
U Novom Pazaru je zabranjeno okupljanja više od pet osoba na javnom mestu, a skraćeno je radno vreme ugostiteljskih objekata u kojima mora da postoji fizička distanca od dva metra.
 
Za stolom mogu da sede samo dve osobe, a za goste i za zaposlene obavezna je zaštitna oprema (maske i rukavice) i zabranjeno je korišćenje nargile. Takođe, zabranjeno je organizovanje porodičnih slavlja.
 
Prema poslednjim zvaničnim podacima, U Tutinu je trenutno više od 90 osoba zaraženo korona virusom, zbog čega je i tu proglašena vanredna situacija.
 
Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je u poseti Opšte bolnice u Novom Pazaru sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.
 
Ona je rekla da „u poslednjih 48 sati imamo ogromnu količinu lažnih vesti i dezinformacija“ u vezi sa situacijom u tom gradu i da predstavnici vlasti žele da posetom pokažu „šta je prava istina, šta smo sve uradili i šta sve radimo za Novi Pazar“, prenosi Tanjug.
 
I u Kragujevcu je ograničeno radno vreme noćnih klubova i kafića, a na snazi je i zabrana okupljanja. Za dva dana registrovano je 78 novozaraženih. U kućnoj izolaciji u ovom trenutku u Šumadijskom okrugu su ukupno 382 osobe, od čega 267 u Kragujevcu.
 
Mere koje važe za građane Beograda, od jutros važe i za Vranjance – obavezno je nošenje maske u zatvorenim objektima, fizička distanca, merenje telesne temperature pri ulasku u javne objekte.
 
Kakva je situacija u regionu?
 
Severna Makedonija – 6.209 potvrđenih slučajeva
Od toga je 3.484 aktivnih slučajeva, a od posledica korona virusa do sada je preminulo 298 pacijenata.
 
Bosna i Hercegovina – 4.325 potvrđenih slučajeva
Preminulo je 184 ljudi, a oporavilo se 2.366.
 
Hrvatska – 2.725 potvrđenih slučajeva
Do sada je preminulo 107 ljudi, a oporavilo se 2.155.
 
U Hrvatskoj je doneta odluka da putnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kosova moraju da borave u samoizolaciji 14 dana. Obaveza se ne odnosi na putnike u tranzitu.
 
Predsednik Državne izborne komisije Đuro Seša izjavio je da osobe zaražene koronavirusom neće moći da glasaju na predstojećim izborima, dok će onima u samoizolaciji biti omogućeno glasanje od kuće.
 
Slovenija – 1.600 potvrđenih slučajeva
Trenutno je aktivan 101 slučaj zaraze, a do sada je preminulo 111 ljudi.
 
Kosovo – 2.799 potvrđenih slučajeva
Od posledica korona virusa do sada je preminulo 49 ljudi .
 
Crna Gora – 501 potvrđen slučaj
Od posledica korona virusa do sada je preminulo 11 ljudi, a oporavilo se 315. Pod nadzorom je 1.905 ljudi.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: