Korona virus: Potvrđeno sedam novih slučajeva u Srbiji, obolela ukupno 31 osoba

Nacionalne vesti - Petak 13.03.2020 - 12:22

Korona virus se proširio na 116 država.

46 zemalja širom sveta zatvorilo škole i univerzitete kako bi sprečili širenje epidemije FOTO: Chinatopix 46 zemalja širom sveta zatvorilo škole i univerzitete kako bi sprečili širenje epidemije FOTO: Chinatopix
U Srbiji je registrovana 31 osoba obolela od korona virusa, navodi se na sajtu ministarstva zdravlja.
 
Od poslednjeg saopštenja u četvrtak uveče, registrovano je sedam novih slučajeva.
 
Korona virus se proširio na 116 država. Zaraženo je više od 125.000 ljudi. Do sada se oporavilo više od 68.000, a umrlo više od 4.700 ljudi.
 
Šta se dešava u Srbiji?
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se trenutno testira sistem za nastavu od kuće kako bi đaci mogli da prate nastavi ukoliko škole budu zatvorene zbog korona virusa.
 
Nastava je otkazana u tri škole u Srbiji, navodi Tanjug.
 
U Čačku su zatvorene Gimnazija i Ekonomska škole jer je nekoliko gimnazijalaca bilo u kontaktu sa zaraženom osobom.
 
U Beogradu je nastava otkazana u Osnovnoj školi „Mihailo Petrović Alas" zbog sumnje da je jedan od zakupaca školskog prostora zaražen korona virusom.
 
Iz Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) - saopšteno je da 46 zemalja širom sveta zatvorilo škole i univerzitete kako bi sprečili širenje epidemije.
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je naložilo striktnu zabranu poseta svih ustanova za smeštaj, poput domova za stare i gerontoloških centara.
 
„Naši najstariji građani spadaju u kategoriju rizičnih, i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike", rekao je ministar Zoran Đorđević.
 
Za lečenje obolelih od korona virusa namenjena je Infektivna klinika u Beogradu, kao i dva posebna odeljenja u kliničkim centrima u Novom Sadu i Nišu.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je privreda Srbije stabilna uprkos pojavi korona virusa.
 
Vlada Srbije prethodno je zabranila skupove u zatvorenom za više od 100 ljudi i uvela privremenu zabranu ulaska stranim državljanima koji dolaze iz ugroženih područja - Italije, pojedinih provincija Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske.
 
Kakva je situacija u regionu
 
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je u samoizolaciji.
 
„Danas smo se vratili sa puta. Ukoliko bude potrebe, uradićemo potrebne pretrage i postupati po preporukama koje su izdate od strane nadležnih institucija. U samoizolaciji smo dok ne uradimo testove", rekao je Komšić.
 
Komšić je prethodnih dana boravio u službenoj poseti Kanadi, a pre dva dana se sastao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Otavi.
 
Trudoova supruga Sofi je zaražena korona virusom.
 
U Hrvatskoj su registrovana četiri nova obolela od korona virusa.
 
Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš je rekao da su dva slučaja registrovana u Puli i dva u Zagrebu.
 
Do sada je u Hrvatskoj zaražena 31 osoba.
 
„Svaka epidemija ima početak, kulminaciju i kraju. U Kini ide prema kraju, a mi smo u Evropi na početku.
 
„Ipak, dobro se držimo, zbog mera koje smo uveli. Kupili smo nešto vremena u odnosu na okolne zemlje", rekao je on.
 
Beroš je dodao da Hrvatska uči na greškama kineskih i italijanskih vlasti.
 
„Pokazalo se do sada da je preopterećenost zdravstvenog sistema najveći uzrok širenja epidemije", dodao je ministar zdravlja i rekao da više od 80 odsto obolelih ima slabu kliničku sliku.
 
Ministar zdravlja Severne Makedonije Venčo Filipče je najavio zabranu svih javnih i privatnih okupljanja i ograničavanje rada kafića i restorana do 18 časova.
 
Ove mere je predložio posle razgovora sa italijanskim kolegama.
 
Filipče je rekao da će se obavljati samo hitne i neodložne operacije i pregledi u javnim zdravstvenim ustanovama.
 
„Premijer je razgovarao sa verskim zajednicama i zahtevao da se strogo pridržavaju preventivnih mera", dodao je Filipče.
 
Slovenija je juče proglasila epidemiju korona virusa jer je zaraženo 89 osoba i od ponedeljka će biti zatvorene sve vaspitno-obrazovne ustanove, objavio je na Tviteru slovenački premijer Marjan Šarec.
 
U laboratoriji Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori, u četvrtak je testirano još devet osoba, a rezultati svih testova su bili negativni, prenosi TVCG.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: