Korona virus, Srbija i SPC: Patrijarh Irinej danas će biti sahranjen u Hramu Svetog Save

Nacionalne vesti - Nedelja 22.11.2020 - 13:54

Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je od posledica korona virusa u petak, nekon čega je u Srbiji proglašena trodnevna žalost.

Hiljade vernika oprašta se od patrijarha Irineja FOTO: Screenshot Hiljade vernika oprašta se od patrijarha Irineja FOTO: Screenshot
Hiljade vernika oprašta se od patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde će poglavar Srpske pravoslavne crkve biti sahranjen danas.
 
Nakon liturgije i opela, pripadnici Garde Vojske Srbije prenose kovčeg patrijarha u kriptu hrama. Samom činu sahrane prisustvovaće vladike i sveštenici, ali ne i javnost.
 
Nad odrom Irineja poklonio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je Irinej „sklopio oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, bogom, crkvom i ljudima".
 
„Dobro je znao da su nada i vera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razume, koja pobeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi", rekao je Vučić.
 
Opelo patrijarhu služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon liturgije.
 
Vernici su odavali poštu patrijarhu, ali nisu mogli da celivaju njegov kovčeg zbog protivepdemijskih mera.
 
Besedu na liturgiji držao je episkop bački Irinej, koji je kazao da je pokojni patrijarh bio izložen nepravednim osudama da nije dovoljno savremen, da je previše rigidan, ili da je suviše popustljiv i spreman na kompromise.
 
"Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira među ljudima, hrišćanima i narodima", rekao je episkop.
 
Sahrani patrijarha prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i drugi zvaničnici.
 
Patrijarhovo telo je juče izloženo u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je održana liturgija povodom Aranđelovdana, a potom i pomen patrijarhu.
 
Nakon toga je kovčeg prenet u Hram Svetog Save, gde ga je dočekao špalir pripadnika Vojske Srbije i sveštenstvo arhiepiskopije Beogradsko-karlovačke, a brojni vernici iskazali počast Irineju.
 
U Hramu je održan mali pomen za pokoj duše patrijarha, nakon čega su sveštenici nad odrom čitali Sveto Jevanđelje sve do zaupokojene liturgije u devet sati ujutro u nedelju.
 
Srpska pravoslavna crkva saopštila je da će se prilikom odavanja pomena i sahrane pridržavati epidemioloških mera.
 
Prema preporukama kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, neće biti moguće celivanje tela patrijarha.
 
Vernici i poštovaoci će u nedelju u Hramu Svetog Save moći da priđu na nekoliko metara od odra.
 
Nakon liturgije biće služeno opelo, a posle toga će na sahrani govoriti mitropolit Hrizostom, koji obavlja dužnost patrijarha do izbora novog.
 
Osim predsednika Vučića na sahrani će govoriti i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.
 
Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, koja se nalazi iza oltara.
 
Kako se bira patrijarh?
 
Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina".
 
Procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu, prenosi agencija Fonet.
 
Izbor se sprovodi tokom „Izbornog sabora", za čiji rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova Sabora.
 
Tada se oni zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.
 
Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata - koji je, potom, kandidat za novog patrijarha - mora dobiti više od polovine glasova, zbog čega postoje najmanje dva kruga glasanja.
 
Kada se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje žrebom, odnosno „apostolskim načinom", koji proističe iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva.
 
Članovi Sabora iz Saborske sale prelaze u patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog - na službu „Priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha", koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.
 
Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u Jevanđelje.
 
Suština ovog čina je u verovanju da su „članovi Sabora odabrali kandidate po ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog".
 
U tačno određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.
 
Jasno definisanim i preciznim članovima Ustava Srpske pravoslavne crkve i činjenicom da u izboru patrijarha učestvuju samo arhijereji SPC, potpuno je isključena mogućnost da država ili neko drugi, izvan crkve na bilo koji način utiče na glasanje za izbor novog poglavara autokefalne Srpske pravoslavne crkve.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: