"Kosovo ostaje"

Nacionalne vesti - Petak 11.06.2021 - 14:06

Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije, izjavila je danas gostujući na TV Prva ministarka pravde Maja Popović.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio
Ministarka Popović je navela da su izmene Ustava jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za poglavlje 23.
 
Promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija je u oblasti vladavine prava, rekla je Maja Popović i dodala da vladavina prava dovodi do pravnog sistema gde postoji pravna sigurnost.
 
"Kada imate državu u kojoj postoji pravna sigurnost dolaze i strani investitori što znači značajno otvaranje novih radnih mesta za građane, a samim tim i povećanje njihovog standarda", rekla je Maja Popović.
 
Ona je navela da je koruptivnost stvar etike, morala i integriteta svakog sudije i dodala da ne postoji nijedna pravna norma koja može sprečiti njihovo koruptivno ponašanje, ali ga može kazniti.
 
S tim u vezi, istakla je da sudije moraju imati adekvatne plate jer će se, dodala je, na taj način smanjiti mogućnost korupcije.
 
Maja Popović smatra da su sudije trenutno dobro plaćene, dodajući da uvek postoji mogućnost povećanja tih plata, ali da se moramo kretati u okvirima naših mogućnosti.
 
Navela je da je predloženim promenama Ustava predviđeno da sudije i tužioce više ne bira parlament i dodala da će ih birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.
 
Kako je pojasnila, predviđeno je da u Visokom savetu sudstva bude pet sudija i pet istaknutih pravnika, a u Visokom savetu tužilaca četiri istaknuta pravnika, četiri javna tužioca, odnosno zamenika javnih tužilaca, republički tužilac i ministar pravde.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: